НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Керівників колоній та слідчих ізоляторів перевірятимуть на доброчесність

20.04.2018

Керівники установ виконання покарань та слідчих ізоляторів щорічно будуть зобов’язані проходити перевірку доброчесності. Про це заявив заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов під час прес-конференції щодо оголошення про початок проведення подібних перевірок.

Запроваджений механізм дозволить у правовому полі розривати відносини з тими керівниками, які не справляються зі своїми обов’язками. «Перевірка доброчесності керівників установ та слідчих ізоляторів буде щорічною, обов’язковою та ретельною. Кожний керівник УВП або СІЗО зобов’язаний буде щороку до 1 червня подавати до Управління персоналу Адміністрації ДКВС України власноруч заповнену Анкету доброчесності керівника. Новопризначені керівники повинні будуть подати Анкету доброчесності протягом 30 днів після дати призначення», – додав Денис Чернишов.

Перевірку наданих документів, за словами заступника Міністра, проводитиме Комісія доброчесності. До її роботи залучатимуться з правом дорадчого голосу представники прокуратури, громадськості, міжнародних організацій: Ради Європи, Червоного Хреста тощо. Формою роботи Комісії будуть засідання.

«Для нас важливо надати публічну оцінку кожному з керівників і зробити це не одноразово, а щорічно з залученням представників Генеральної прокуратури та громадськості. Це дозволить щорічно виявляти недобросовісних та корумпованих керівників. Засідання будуть відкритими, до них залучатимуться й представники ЗМІ», – наголосив заступник Міністра.

Неподання чи несвоєчасне подання Анкети доброчесності є підставою для розгляду Комісією питання щодо притягнення керівника до відповідальності в установленому законодавством порядку.

«Якщо під час перевірки будуть встановлені факти, які потребуватимуть додаткового службового розслідування, то такі розслідування ініціюватимуться, і лише після їх завершення прийматиметься рішення щодо керівника установи», – зазначив Денис Чернишов.

Заступник Міністра юстиції України підкреслив, що механізм проведення перевірки доброчесності щорічно дозволить в законному полі або продовжувати співпрацю з керівником установи, або не продовжувати. На сьогодні усунення керівника від своїх обов’язків, навіть якщо він не справляється з покладеними на нього завданнями, є складним.

«В системі працює 134 призначених керівників установ виконання покарань та слідчих ізоляторів. Сьогодні механізм існує, але він не є дієвим, адже Трудовий кодекс на стороні працівника і дуже часто не добросовісного. Окрім цього, щорічна перевірка стимулюватиме керівника за всіма аспектам», – запевнив заступник Міністра.

Як зазначив Денис Чернишов, протягом 2017 року задокументовано та направлено до правоохоронних органів більше 100 протиправних випадків, вчинених працівниками системи.

«Очищення системи – одне з найголовніших завдань Міністерства юстиції, як Міністерства справедливості, яке ніколи не втратить своєї актуальності. Саме на очищенні системи ми наголошували від першого дня реформування», – наголосив Денис Чернишов.

Також заступник Міністра нагадав, що 17 квітня Міністерство юстиції оголосило про створення Центру охорони здоров’я. Це дозволило зробити лікарів незалежними від керівників установ, що у майбутньому значно зменшить кількість корупційних та кримінальних правопорушень.

«Всі наші дії чітко описані в Паспорті реформи пенітенціарної системи, який було нами розроблено та прийнято за основу. Тому реформа триває, попереду чергові нововведення, які значно покращать роботу системи та виведуть її на якісно новий рівень», – резюмував заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"