НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Катування в поліції, погані умови у в’язницях: висновки спецдоповідача ООН

11.06.2018

Погані санітарні умови в місцях позбавлення волі, жорстоке поводження та катування затриманих у поліції, неможливість повного аналізу стану в’язниць на окупованих територіях. Таких висновків дійшов спеціальний доповідач ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження Нільс Мельцер після двотижневого візиту до України.

Нільс Мельцер, фото Українського кризового медіа-центру

 

Спеціальний доповідач ООН перебував із візитом в Україні з 28 травня по 8 червня, щоб оцінити ситуацію та процеси, пов’язані із забороною катувань і жорстокого поводження.

При цьому на прес-конференції в Києві Нільс Мельцер наголосив, що в цілому на територіях, контрольованих владою, рівень катувань і жорстокого поводження скоротився в порівнянні з 2016 роком, передає кореспондентка Центру інформації про права людини. 

Більше всього проблем виникає на моменті затримання людини: саме заяви про тортури та катування з боку поліції ми найчастіше отримували. Більшість затриманих повідомили, що їх залякували або примушували зізнатися у вчиненні злочину. На додачу до погроз та образ, співробітники поліції вдавалися до побиття, били руками, ногами, іншими предметами, використовували придушення, у тому числі шляхом надягання пакетів на голову, підвішування та довготривале катування в незручній позі“, – розповів спецдоповідач ООН.

За його словами, вибиття показів відбувається через наявність планових показників для працівників поліції.

Крім того, підкреслив Нільс Мельцер, для ефективного механізму розслідування катувань дуже важливими є незалежність та непідпорядкованість лікарів, які фіксують наслідки катувань.

Також Нільс Мельцер відзначив погані санітарні умови в деяких пенітенціарних установах, недостатній доступ ув’язнених до охорони здоров’я, зокрема до лікарів-стоматологів та гінекологів. Серед інших проблем – неїстівне харчування та мінімальний простір для ув’язнених: на кожного затриманого відводиться площа 2 на 2 метри.

Під час візиту спецдоповідача ООН на окуповану територію доступ до місць позбавлення волі не відповідав вимогам мандата: Нільс Мельцер не зміг зробити об’єктивної оцінки через обмежений доступ до в’язниць.

Спецпредставник ООН відвідав СІЗО №5 у Донецьку та колонії №19 і №24 біля Луганська.

Ці установи були обрані представниками “ДНР” та “ЛНР”. Моя команда та я відчували гнітючий клімат і занадто суворі заходи безпеки. Дисциплінарний режим був надзвичайно суворий, що створювало загальну атмосферу страху“, – зауважив Нільс Мельцер. За словами ув’язнених, допити супроводжують побиттями руками і ногами, імітаціями страти й удушення, а також погрозами сексуального насильства.

Нільс Мельцер не зміг відвідати в’язниці в окупованому Криму. Він отримав дозвіл від влади України, але РФ поставила вимогу, щоб доступ здійснювався як офіційний візит на територію Росії.

Попередні висновки за результатами візиту вже передані українській владі, а повний звіт спеціального доповідача ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження з конкретними випадками й детальною інформацією буде представлений у березні 2019 року на засіданні Ради безпеки ООН.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"