НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Кандидати на голову Нацполіції оприлюднюють своє ставлення до КиївПрайду

04.02.2017

Кандидати на керівні посади у Національній поліції (зокрема, на посаду голови та його заступників), мають однозначно заявити про готовність гарантувати безпечне проведення КиївПрайду2017, аби забезпечити реалізацію права на свободу мирних зібрань для громадян.

Про це йдеться у відкритому листі до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та Консультативної відбіркової комісії з проведення конкурсу на посаду керівника Нацполіції України від міжнародної правозахисної організації Amnesty International та громадської організації “Київпрайд”.

Автори листа нагадують, що до 5 лютого 2017 року очікується завершення  конкурсу на посаду керівника Національної поліції України.

“Як організації, що брали безпосередню та активну участь у переговорному процесі із представниками Національної поліції України та роботі щодо організації безпеки на найбільшій в країні публічній ЛГБТ акції — Марші Рівності в рамках КиївПрайд2016, вважаємо, що критичним моментом при відборі майбутнього глави Національної поліції України є повага та відповідальне ставлення до конституційно гарантованих положень щодо недискримінації та гарантування реалізації прав людини у роботі Національної поліції України, зокрема — права на свободу мирних зібрань, для усіх, без винятку”, – йдеться у листі.

У громадських організаціях наголошують, що невідповідність згаданим вимогам нового глави Національної поліції може стати тривожним сигналом про відступ від стандартів забезпечення фундаментальних прав людини та відкинути Україну назад, особливо в порівнянні з прогресом, який було продемонстровано у 2016 році під час забезпечення безпеки всіх учасників та учасниць Маршу Рівності в Києві.

“Ми очікуємо, що кандидати, які претендують на керівні посади в Національній поліції (зокрема, на посаду глави та його заступників), однозначно заявлять про свою готовність гарантувати безпечне та успішне проведення КиївПрайду2017, а Україна виконає свої міжнародні зобов’язання щодо захисту мирних зібрань”, – пишуть автори листа.

У ГО “КиївПрайд” та Amnesty International підкреслюють, що в Україні щиро зацікавлені у подальшій співпраці та бажають майбутньому очільнику Національної поліції України успіхів, ефективної реалізації реформи, розвитку та вдосконалення роботи на благо суспільства, без винятків.

Лист підписали директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук та Директорка ГО “Київпрайд” Руслана Панухник.

На звернення вже відгукнулися перші кандидати на посаду голови Нацполіції.

Так за словами депутата Київради Леоніда Антоненко, “захищати КиївПрайд потрібно так само, як і будь-яке інше мирне зібрання громадян. Наприклад, збори громадян, які потребують криміналізувати пропаганду гомосексуалізму”.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Антонюк також розповів про те, як став жертвою свавілля поліції і свідком катування затриманого з метою отримання зізнання у злочині.

“У 2002 році я був затриманий і доставлений до районного відділу міліції на тій підставі, що виявився недалеко від місця скоєння злочину. Зі мною разом у райвідділ доставили зо два десятка інших молодих людей, що опинилися у тому ж місці. Одного з нас відібрали і закрили в сусідній кімнаті. Його звірині стогони досі лунають у мене в вухах”, – пише Антоненко.

Він розповів, що через три роки він виграв у суді скаргу на неправомірне затримання. Водночас, за його словами, ніхто з інших затриманих не вимагав покарання винних у свавіллі, включаючи жертву катування, яка відмовилася від дачі показів.

Тож Антоненко обіцяє, що у разі, якщо він очолить національну поліцію, зробити все від нього залежне для того, аби “тортури в застінках наших РВВС назавжди пішли у минуле”.

Інший кандидат, директор Координаційного центру з надання правової допомоги в Міністерство юстиції України Андрій Вишневський, заявляє про гарантії безпечного проведення Маршу рівності

“Заявляю про готовність взяти відповідальність за безпечне проведення #КиївПрайд2017 у випадку призначення мене на посаду Голови Національної поліції України. Незалежно від того, відбудеться це призначення чи ні, свобода мирних зібрань та протидія дискримінації за будь-якими ознаками, як і права людини в цілому, є для мене найвищими цінностями. Переконаний, що кожен кандидат на посаду Голови Національної поліції України повинен безумовно поділяти ці цінності”, – пише Вишневський.

Джерелоi

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"