НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Кабмін збільшить пенсії працівникам БЕБ та НАБУ: деталі

16.02.2022

Міністерство соціальної політики розробило проект постанови, яка регулює розміри пенсії в НАБУ та БЕБ.

Розмір пенсій працівникам зі спеціальним званням Бюро економічної безпеки (БЕБ) та начальницького складу Національного антикорупційного бюро (НАБУ) буде збільшено. Зокрема, для призначення таким особам пенсій буде зараховано роботу в органах влади і час виконання депутатських повноважень. А розмір пенсії співробітника БЕБ буде визначатися на основі розміру окладу і доплат за 24 останні календарні місяці служби поспіль перед звільненням. Про це йдеться у проекті постанови, яку на засідання Кабінету Міністрів винесло Міністерство соціальної політики на чолі з міністром Мариною Лазебною.

Зокрема, пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393 Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам, які мають право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», крім військовослужбовців строкової служби і членів їх сімей та прирівняних до них осіб.

Чиновники пропонують прописати, що для призначення пенсій за вислугу років зараховується також служба в державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній кримінально­ виконавчій службі, податковій міліції на посадах начальницького і рядового складу, в Національному антикорупційному бюро (НАБУ), Бюро економічної безпеки (БЕБ) на посадах начальницького складу з дня призначення на відповідну посаду.

Крім того, для призначення пенсій за службу в НАБУ і БЕБ буде зараховано час виконання депутатських повноважень із залишенням на службі, під час перебування в полоні або заручником, якщо полонення чи захоплення заручником не було добровільним.

У разі наявності двох і більше підстав для зарахування  на пільгових умовах до вислуги років, з якої визначається розмір пенсії, одного і того ж періоду служби вислуга років обчислюється за тією підставою, яка дає найбільші пільги.

Для осіб, які мають спеціальні звання в БЕБ та право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсія обчислюється з розміру грошового забезпечення з урахуванням окладу, доплати за спеціальне звання, надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням; щомісячних доплат і премії, що визначаються за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Середня сума щомісячних доплат і премії визначається шляхом ділення на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби.

Якщо тривалість служби в БЕБ становила менш як 24 календарних місяці, середньомісячна сума доплат і премії визначається шляхом ділення загальної суми таких видів грошового забезпечення за останні фактичні місяці служби поспіль перед звільненням, починаючи з 24 листопада 2021 р., на кількість таких місяців. При цьому для осіб із спеціальним званням, звільнених у листопаді 2021 р., сума щомісячних доплат і премії визначається на день звільнення із служби з розрахунку таких виплат за повний місяць.

Микола Шевчук

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"