НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Іспити на право керувати автотранспортом будуть здавати по новому

03.03.2017

У головному сервісному центрі МВС України відбулася презентація нової тестової версії системи складання іспитів для отримання посвідчення водія. Електронні білети іспитів були винесені на громадське обговорення, така подія відбулася вперше за роки незалежності України.

Презентація відбулася в четвер у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Хочемо продемонструвати, що система іспитів в теоретичній частині, яку зараз ми презентуємо, може працювати абсолютно прозоро і без будь-яких корупційних складових”, – сказав керівник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

Першим етапом роботи за новою програмою стане запуск нових екзаменаційних білетів з правил дорожнього руху. Перелік питань для іспитів був розроблений експертами дорожноьго руху з залученням представників профільних громадських організацій. На сьогоднішній день для розгляду винесено 2500 питань, з 2 березня ці білети виносяться на громадське обговорення.

Владислав Криклій пояснив, що при складанні іспитів,  перелік з 20 питань буде формуватися системою автоматично в випадковому порядку. При цьому алгоритм програми такий, що при неправильній відповіді на одне питання, система буде підвантажувати і інші аналогічні питання, для того, щоб дійсно оцінити рівень знань Правил дорожнього руху.

“Це означає, що люди, які навчаються в навчальних закладах – автошколах, вже не зможуть просто заучувати певні питання і не мати знань правил дорожнього руху, а тільки правильні відповіді на ті чи інші питання. Раніше це було проблемою, і, як результат, ми мали дуже негативні наслідки на дорогах “, – підкреслив він.

Основною метою побудови такого алгоритму програми, що був складений експертною групою, було виключення логічних помилок, а також формування переліку екзаменаційних питань відповідно до категорії посвідчення водія. Тобто якщо людина здає іспит на отримання водійських прав категорії “В”, система підвантажить їй питання пов’язані тільки з водінням легкових автомобілів.

Член експертної комісії ГО “Всеукраїнське партнерство заради безпеки дорожнього руху” Олександр Зерщіков зазначив, що нові питання будуть простими і зрозумілими. Серед них будуть і такі, що стосуються оформлення водіями європротоколу, чого раніше не було.

В цілому громадське обговорення нових екзаменаційних питань триватиме протягом місяця. Після місяця їх тестування і проведення детального аналізу всіх пропозицій та листів експертна група внесе корективи і запустить в дію нові екзаменаційні квитки.

“І в цілому протягом кварталу плануємо це вже інтегрувати і замінити ті морально застарілі екзаменаційні питання, які не відповідають дійсності і сучасним вимогам”, – повідомив Криклій.

Крім цього, в рамках реформи сервісних центрів МВС плануються зміни в площині практичної складання іспитів – введення відео – і фотофіксації для прозорості процедури.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"