НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Громадськість перевірила стан дотримання прав людини в Золотоніському суді

03.01.2017

29 грудня 2016 року моніторинговою групою у складі регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Черкаській області Лесею Валяєвою та представником громадськості Петром Бурлаченком було здійснено моніторинговий візит до Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області.

Монітори з’ясували, що приміщення для тримання підсудних у суді перебувають у належному санітарно-гігієнічному стані, зали №2 та №3 обладнані перегородками із прозорого скла. Для відвідувачів у коридорах облаштовано інформаційні стенди та встановлено крісла для очікування. Вхід до будівлі обладнано пандусом та кнопкою виклику для маломобільних груп населення, зокрема осіб із інвалідністю. На сходах нанесено маркування жовтою фарбою для осіб з вадами зору.

Водночас монітори зафіксували й суттєві недоліки: зал №1 суду обладнаний металевою кліткою замість конструкції з прозорого скла, в приміщеннях тимчасового тримання підсудних (засуджених) штучне освітлення не відповідає нормам, недостатнє опалення та слабка система вентиляції, питна вода з крану рукомийника у санвузлі. У приміщенні суду є дві недоукомплектовані аптечки з простроченими ліками, які голова суду протягом доби після візиту укомплектував належним чином та надав фотозвіт. Пандус на вході в будівлю не відповідає нормативним документам та не обладнаний поручнями. Відсутній облаштований належним чином, зокрема з поручнями, санвузол для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Монітори також відзначили те, що адміністрація була готова до діалогу, не перешкоджала проведенню моніторингу, надавала доступ до всіх приміщень та документів. Таке ставлення сприяє усуненню передумов для катувань, жорстокого та такого, що принижує гідність, поводження.

Докладний звіт з рекомендаціями буде направлено на адресу керівництва Державної судової адміністрації України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"