НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Громадськість перевірила Очаківський відділ поліції ГУНП у Миколаївській області

22.04.2019

У рамках реалізації національного превентивного механізму моніторинговою групою у складі регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної України з прав людини у Миколаївській області Вадима Жепала та моніторів НПМ Світлани Пашкевич та Ірини Борщевської здійснено візит до Очаківського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Миколаївській області.

Під час візиту встановлено, що у відділі облаштована приймальня для прийому громадян, яка забезпечена необхідними меблями, відповідною інформацією для відвідувачів. комп’ютерною технікою, засобами зв’язку та пожежогасіння, канцелярським приладдям, юридичною літературою та розташовується в приміщенні, доступ до якого не обмежений порядком внутрішньо-об’єктового режиму. Відвідувачі мають вільний доступ до Книги скарг та пропозицій, яка ведеться згідно встановленого порядку.

Водночас вхід до відділу поліції не облаштований пандусом для маломобільних груп населення, кнопка виклику чергового знаходиться у неробочому стані, самостійно потрапити до приміщення такі особи не мають змоги.

Контроль за дотриманням законності перебування громадян у приміщенні відділу ведеться окремим співробітником. Під час візиту затриманих осіб у відділі не було, грубих порушень ведення Журналу обліку доставлених, затриманих та відвідувачів не встановлено.

У порушення нормативних актів МВС України, у відділі не облаштовані кімната для слідчих дій, кімната для конфіденційного побачення  затриманого із захисником та кімната для затриманих. У порушення вимог ст. 212 КПК України, відповідальний за перебування затриманих у відділі поліції не призначений, відповідна документація не ведеться.

З огляду на те, що опитані працівники поліції показали низький рівень знань з питань прав людини та заборони катувань, керівництву відділу поліції рекомендовано провести відповідні заняття у системі службової підготовки.

Під час огляду службових кабінетів працівників, предметів, які можуть бути застосовані до катувань, не виявлено. Однак на більшості кабінетів відсутні таблички з номерами, назвами відділів, відомостями про працівників. Запасні ключі від деяких кабінетів у оперативного чергового відсутні.

Неналежним чином у відділі організовано надання медичної допомоги утримуваним. Термін використання лікувальних засобів, що знаходилися у аптечці в черговій частині, закінчився кілька років тому. Перелік закладів охорони здоров’я, де впроваджена замісна підтримувальна терапія, відсутній.

Слід вказати, що протягом тривалого часу у Очаківському ВП не функціонують кімнати для затриманих та ізолятор тимчасового тримання. Однак, зазначені приміщення у відділі не опечатані, усі двері відчинені, що дозволяє використовувати їх для незаконного утримання громадян.

Результати моніторингового візиту обговорені з керівництвом відділу поліції, надані рекомендації та роз’яснення щодо усунення недоліків.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"