НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Громадські активісти відвідали Вознесенський відділ поліції у Миколаївській області

02.03.2017

23 лютого 2017 року моніторами НПМ та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Миколаївській області було проведено візит до Вознесенського відділу поліції ГУНП в області.

Мета візиту – попередження незаконних затримань та доставлянь громадян, оцінка рівня фахової підготовки працівників поліції, їх націленості на допомогу громадянам тощо.

Перше негативне враження моніторингової групи НПМ – це відсутність належної комунікації. Переговорний пристрій «вулиця-черговий» у відділі не працює. Несправною виявилася кнопка виклику чергового на вимогу людини з інвалідністю. Облаштування пандусу викликає окреме занепокоєння, адже скористатись ним самостійно людині на інвалідному візку неможливо у зв’язку з тим, що облаштований він з порушенням будівельних норм.

З порушеннями вимог наказу МВС України від 28.04.2009 р. № 181 «Про організацію діяльності чергових частин органів і підрозділів внутрішніх справ України…» ведеться Журнал обліку доставлених, відвідувачів та запрошених до відділу поліції. У ньому в переважній більшості випадків посада, прізвище працівника поліції та мета доставляння (прибуття) громадян не зазначаються. Натомість у відвідувачів вимагають надати свої персональні дані (дату та місце народження). Крім цього, в ході опитування працівників поліції було встановлено, що, починаючи з січня 2017 року, щодобово до ГУНП в Миколаївській області направляються у сканованому вигляді відомості про всіх без винятку осіб, облікованих в журналі, що не передбачено вищезазначеним наказом, наказом МВС України від 12.10.2009 р. № 436 «Про затвердження Положення про Інтегровану інформаційно-пошукову систему органів внутрішніх справ України» та є порушенням статті 32 Конституції України.

Під час ознайомлення зі службовою документацією Вознесенського відділу поліції встановлено, що 14 лютого 2017 року працівниками поліції затримано за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення громадянина Н., якого було доставлено до відділу, але в журналі вказаний громадянин не обліковувався. Громадянина Н. було затримано у порядку п. 2 ч. 1 ст. 208 КПК України та поміщено до ІТТ № 3 ГУНП в Миколаївській області.

Під час звірки з регіональним Центром надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області встановлено два випадки неінформування Центру про затримання осіб за підозрою у вчиненні кримінального та адміністративного правопорушення, що є порушенням права на правову допомогу та захист.

Також монітори зазначили, що на неналежному рівні організована робота із забезпечення права на медичну допомогу. У відділі поліції відсутній наказ про призначення посадових осіб, відповідальних за надання домедичної допомоги утримуваним. Медична аптечка чергової частини розукомплектована, а у наявних препаратів спливли терміни зберігання.

У черговій частині відсутній перелік закладів охорони здоров’я, які надають замісну підтримувальну та антиретровірусну терапію. Черговий не знає алгоритму дій у разі затримання (доставляння) особи, яка потребує такого лікування.

Кімната прийому громадян Вознесенського ВП розташована у доступному для громадян місці, має достатнє обладнання, але необхідна література, кодекси, збірники законів відсутні. Немає у відділі поліції кімнати для проведення слідчих дій, відсутня інформація для громадян щодо дільничних офіцерів із зазначенням місця та часу прийому. Не всі службові кабінети мають інформаційні таблички із зазначенням посади та прізвища працівника поліції.

Керівництву Національної поліції України будуть направлені відповідні акти реагування Уповноваженого, в яких будуть надані рекомендації стосовно усунення недоліків, виявлених під час моніторингового візиту національного превентивного механізму.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"