НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Государственная судебная администрация предлагает фиксировать судебные заседания по-новому

22.09.2021

Как известно, в судах все еще используют компакт-диски как носитель информации, хотя этот носитель технически уже ушел в прошлое.

Ранее председатель Лычаковского районного суда Львова Сергей Гирыч рассказывал, как происходит запись судебного заседания.

«Я хочу розповісти, як же зараз здійснюється фіксування розгляду кримінальних проваджень відеозаписувальними технічними засобами.

У Личаківському районному суді м. Львова по штату 10 суддів, фактично працює 8, і всі обрані слідчими суддями, оскільки на нашій території знаходиться ТУ ДБР у м. Львові і Львівське районне управління поліції ГУНП У Львівській області.

У трьох залах встановлені системи фіксації судового засідання АКОРД, які дають можливість здійснювати відеозапис судового засідання у кримінальних справах. Але ця «дивотехніка» окремо записує файл відео і окремо звуковий файл, а тому при перегляді дивимося відео без звуку, а потім слухаємо звук.

Решта 5 суддів мають ще кумеднішу процедуру відеофіксації.

ДСА, яка в 2019 році рапортувала, що суди готові до запровадження відеозапису, оскільки суди забезпечені достатньою кількістю відеозаписувальних технічних засобів, у терміновому порядку закупила ноутбуки, а тому під час відеозапису судового засідання відео пишеться на ноутбук, а звук – на систему фіксації засідань «ОБЕРІГ», на якій секретар судових засідань веде ще і журнал.

Уявіть, як можна здійснити відеозапис судового засідання на камеру ноутбуку, який не можна розмістити так, щоб камера охоплювала і суд, і учасників процесу. А тому у відеокадри хтось та не попадає.

Після засідання відео слід переписати на флешку (бо ноутбук не має CD-ROM), а потім на комп’ютері, який його має, здійснити запис відео на диск та окремо на інший диск переписати інформацію про хід судового засідання із ОБЕРЕГу.

І це все у двох екземплярах (бо треба зберігати архівну копію).

Оце і є на практиці суд у смартфоні!» – отмечал судья.

В ГСА о проблеме знают. Вместе с тем, система, где данные бы сохранялись централизованно, пока так и не заработала.

О том, что планирует делать ГСА в этом направлении, рассказал заместитель председателя ГСА Сергей Чорнуцкий.

«Есть проблема и с фиксацией судебных заседаний. На нее затрачиваются немалые средства. Одна лишь потребность судов в покупке компакт-дисков составляет около 4 млн в год. И, очевидно, это уже не то средство, при нынешней цифровизации.

Поэтому мы предусматриваем, что система видеоконференцсвязи, которая сейчас фиксирует заседания в режиме видеоконференции вне помещения суда, может также фиксировать заседания в зале суда, скажем, с одним участником. Таким образом можно сэкономить средства до 50 млн грн только на дисках», – отметил он.

Детальнее смотрите в сюжете Право ТВ.

Наталья Мамченко

Источник

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"