НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Головред газети з карикатурою на Зеленського провів протест під Офісом президента і МВС

25.07.2019

Головний редактор газети “Великий Київ” Віталій Усенко вийшов на протест проти перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з затриманням розповсюджувачів газети. 

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці видання.

Журналіст вийшов під Офіс президента і Міністерство внутрішніх справ у тюремній робі та роздавав примірники газети всім перехожим.

“Я дуже хочу привернути увагу високих посадовців, президента, який є гарантом моїх конституційних прав на професію і свободу слова”, – пояснив вибір місця проведення акції Усенко.

Він нагадав, що 17 і 19 липня поліція затримала п’ятьох розповсюджувачів газети з карикатурами на політиків та високопосадовців на першій сторінці. На двох з них склади адмінпротоколи.

“Мене обурило останнє затримання 19 липня, коли поліція пояснила причину затримки якимось розпорядженням, отриманим трьома днями раніше. Але за законом про друковані ЗМІ та пресу, зокрема за статтею 30, такі дії (поліції. – Ред) є кримінальним злочином”, – пояснив на своїй акції журналіст.

Зокрема, у цій статті вказано, що “чинити перешкоди розповсюджувачу у здійсненні його діяльності на законних підставах забороняється”.

“Я написав заяву про злочин, але на сьогодні в ЄРДР про розслідування цього злочину нічого немає. Як і даних про наче правопорушення з боку людей, які розповсюджували газети. Якщо нема даних і якщо вони не передавалися до суду, а адмінправопорушення реєструються моментально, значить не було складу злочину. Тоді що це було? Виписали протокол, і де він? Сховали?” – дивується Усенко.

Нагадаємо, 17 липня поліція Києва склала адмінпротокол на 67-річного розповсюджувача газети з карикатурою на президента Володимира Зеленського в казані з підписом “Баканов! Я насчет этого черта”, де була обіграна ситуація в Борисполі, коли Зеленський вигнав з наради секретаря міської ради Ярослава Годунка.

В адмінпротоколі йшлося про поширення в газеті недостовірних та наклепницьких відомостей про трьох кандидатів у депутати, тобто порушення ч. 10 ст. 74 ЗУ “Про вибори народних депутатів”. Це  дослівна цитата з протоколу.

Через два дні відбулися нові випадки затримань і вилучень у розповсюджувачів газети вже з іншою карикатурою на першій сторінці. За словами редактора, чітких пояснень цього разу він не почув, крім якогось розпорядження “зверху”.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"