НОВИНИ

07.05.2024

06.05.2024

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

РУБРИКАТОР

Холодницького не вдасться звільнити шляхом оскарження догани

27.07.2018

Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького не вдасться звільнити через дисциплінарне покарання, адже навряд Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів дозволить оскаржувати власне рішення про догану.

Про це в ефірі програми «Нині вже» на Громадському сказав голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Історія про звільнення через дисциплінарне покарання закрита, вона неможлива. Звільнити по дисциплінарці його не вдасться. Комісія не дозволить оскаржувати своє ж рішення», — сказав Шабунін.

Одним з варіантів, за яким Холодницький може припинити виконувати повноваження глави САП, на думку Шабуніна, — це подання ним заяви про відставку.

Зазначимо, що Назар Холодницький одночасно має два статуси — заступника генерального прокурора та керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів має повноваження звільняти Холодницького лише як прокурора, а не як керівника САП. Однак усі звинувачення проти Холодницького з боку НАБУ були саме як проти керівника САП. Тож, на думку, глави ЦПК Шабуніна, Комісія прокурорів зманіпулювала та винесла Холодницькому догану, пославшись на те, що на нього як на прокурора звинувачень немає.

26 липня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів 26 липня після розгляду справи щодо звільнення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького вирішила не звільняти йогоГлава САП отримає догану.

Директор НАБУ оскаржуватиме догану главі САП Холодницькому.

На засідання Комісії прийшли антикорупційні активісти. Вони вимагали звільнити Холодницького через закриття справи щодо сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря, а також розголошення таємниці слідства Холодницьким та перешкоджанні роботі НАБУ, про що свідчать аудіозаписи, опубліковані Національним антикорупційним бюро.

Холодницькому інкримінували такі порушення:
• невиконання чи неналежне виконання службових обов’язків;
• розголошення таємниці слідства;
• вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, в чесності та непідкупності органів прокуратури;
• грубе порушення правил прокурорської етики;
• втручання в службову діяльність іншого прокурора, службових, посадових осіб чи суддів.

Водночас Максим Грищук, заступник Холодницького розповів в ефірі Громадського після засідання, що він підписував звернення на захист Холодницького, оскільки «як працівник САП, він проти того, щоб чинився тиск на працівників антикорупційної прокуратури». Водночас Грищук відмовився говорити про те, чи, на його думку, глава САП вчинив правопорушення.

У комісії заперечували поширену у ЗМІ інформацію, що начебто у висновку комісії прокурорів доповідач у дисциплінарній справі щодо керівника САП Холодницького рекомендуватиме накласти на нього догану та не звільняти.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що не згоден з висновками члена Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП), який пропонує не звільнити, а винести догану керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому. Тоді Холодницький заявив про тиск Ситника на Комісію прокурорів.

Нагадаємо, 30 березня голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник публічно виступив проти голови САП Назара Холодницького. Керівник НАБУ звинуватив колегу із САП у розголошенні матеріалів кримінальних справ та перешкоджанні роботи НАБУ. Згодом НАБУ оприлюднило розмови глави САП Холодницького.

3 квітня Холодницький прийшов на допиту до ГПУ. Він повідомив, що слідчі дії щодо нього почали «за вимагання хабара».

Однак 16 квітня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що підстав для його кримінального переслідування Холодницького немає.

Зранку 17 липня в Києві під будівлею Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на мітинг вийшли близько 200 людей. Частина з них протестувала проти діяльності керівника відомства Назара Холодницького, близько сотні людей — висловилися проти керівника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Згодом, 17 липня група людей увірвалася до будівлі НАБУ та почала трощити меблі. Правоохоронці вивели їх, але нікого не затримала. Поліція порушила кримінальну справу через погром будівлі НАБУ в Києві.

У НАБУ вважають цей інцидент «провокацією з боку представників певних політичних сил».

На початку липня «Центр протидії корупції» закликав звільнити Холодницького з посади керівника Антикорупційної прокуратури. Раніше ЦПК розповів про виділення земельних ділянок родичам Холодницького.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"