НОВИНИ

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

06.05.2024

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

РУБРИКАТОР

Глава НАЗК Корчак фальсифікувала висновки перевірки декларацій, заявила її підлегла

14.11.2017

Представниця департаменту фінансового контролю Національного агентства з питань запобігання корупції Ганна Соломатіна заявила, що глава НАЗК Наталія Корчак порушувала закон про запобігання корупції.

За її словами, Корчак давала прямі вказівки щодо перевірки окремих депутатів і фальсифікувала висновки перевірки декларацій. Також Соломатіна заявила, що Корчак блокувала перехід системи з ручного на автоматичний режим перевірки.

За її словами, НАЗК не є самостійним органом, а повністю контролюється владою.

«Мене особисто викликали до Адміністрації президента з двома колегами. І пропонували, щоб усі результати перевірок спочатку розглядалися в АП, а потім у НАЗК», — наголосила вона.

Електронне декларування ж використовується агентством для «покривання чиновників, лояльних до влади, та для особистого збагачення керівниці НАЗК».

«Особисто я отримувала вказівки від голови НАЗК для повної перевірки окремих народних депутатів, щоб у результаті вони були «чесними і правдивими» і щоб там не знайшли порушень», — сказала вона.

«Повна перевірка восьми депутатів, які мали б закінчитися в травні, ще навіть не розпочалися. А за весь час проведели повну перевірку всього лише 91 декларації», — зазначила Соломатіна.

Також вона сказала, що представників департаменту не допустили до перевірки декларацій суддів Верховного суду.

Усі матеріали наприкінці серпня вона передала Генеральній прокуратурі, але документи повернули без розгляду. Тому в жовтні Соломатіна передала свою заяву, а також заяви ще кількох співробітників НАЗК до Національного антикорупційного бюро.

Соломатіна закликала відсторонити голову НАЗК і провести повний аудит роботи агентства.

Водночас присутній на брифінгу колишній співробітник НАЗК Руслан Радецький сказав, що заяви Соломатіної не відповідають дійсності.

«Я слухав уважно те, що казала Ганна Жоржівна. Але більшість її слів — відверта брехня», — заявив він.

Співавтор закону про запобігання корупції, позафракційний депутат Віктор Чумак закликав Кабінет міністрів якнайшвидше створити комісію для перевірки й відсторонити Корчак на час розслідування.

«Якщо підтвердяться ці факти, ми ризикуємо нашою європейською інтеграцією», — наголосила депутатка від БПП Світлана Заліщук.

Вона зауважала, що на час розслідування фінансування міжнародними партнерами НАЗК необхідно заморозити.

Депутат від БПП Мустафа Найєм закликав генерального прокуратура Юрія Луценка провести внутрішнє розслідування й з’ясувати, чому заяви Соломатіної повернули в НАЗК.

Також Найєм попросив НАБУ підтвердити або спростувати розслідування проти Корчак.

Увечері 10 листопада детектив НАБУ намагався вручити повістку на допит свекрусі глави НАЗК Наталії Корчак через можливі недостовірні дані в е-декларації останньої. Вона відмовилася підписувати протокол, замкнула детектива у квартирі зсередини й сховала ключа.

Коментуючи інцидент, Наталія Корчак заявила, що свекруха зачинила детектива в квартирі, нібито прийнявши за шахрая.

11 листопада поліція порушила справу щодо детектива НАБУ через заяву свекрухи Корчак.  А 13 листопада НАЗК направило до суду протокол про адмінпорушення главою НАБУ Ситником.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"