НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Глава детективів НАБУ заявив, що він мобілізований і незабаром покине Бюро

25.09.2023

Керівник Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро Андрій Калужинський підтвердив ZN.UA інформацію про свою мобілізацію, про що раніше писали ЗМІ. Однак є один нюанс.«Поки не зовсім пішов, бо ще не звільнився. А про мобілізацію правда», – розповів Калужинський у коментарі ZN.UA.

Як зазначила редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова, той факт, що Калужинський піде з НАБУ є червоним маркером для інституції. За її словами, директор НАБУ Семен Кривонос досяг фінальної стадії оптимізації команди під себе. Точніше під свого провідного заступника Гізо Углаву, який досить тісно спілкується з Банковою.

Зазначимо, що саме Андрію Калужинському пропонували хабар у п’ять мільйонів доларів по справі Злочевського. Саме він із групою детективів НАБУ був у відрядженні в ГУР на початку війни. І саме він зараз, наче сканер, бачить всі уражені ділянки нашої державної та правоохоронної систем, які навіть війна не вилікувала від корупції.

Отже, у директора НАБУ Кривоноса випробувальний термін минув. Після повної кадрової зачистки ключових фахівців кожен крок – його відповідальність та прямий сигнал суспільству.

Який курс у результаті обрав новий директор НАБУ – реальної боротьби з корупцією чи лояльних відносин із владою – стане зрозуміло вже після появи нового керівника підрозділу детективів. А також ефективного/неефективного розслідування поточних справ та появи нових кейсів у розряді топкорупції. Плюс – успіхів/неуспіхів Кривоноса у лобіюванні продовження реформи НАБУ, включаючи розширення штату детективів, створення власної експертної інституції Нацбюро, а також внесення змін до законодавства, яке сьогодні дозволяє адвокатам топкорупціонерів затягувати розгляд справ у Вищому антикорсуді та уникати відповідальності.

У цій же низці маркерів так званий казус Коломойського, коли час вирішив все і ексвласника «ПриватБанку» затримала СБУ, поки НАБУ під керівництвом Кривоноса готувала і з незрозумілих причин переносила вручення олігарху підозри у справі «Привату».

Тут же важлива реальна позиція директора НАБУ щодо ініціативи президента прирівняти корупцію до держзради, тим самим дозволивши розслідувати ключові кейси нереформованим СБУ та ДБР. Від якої за інформацією наших джерел, на Банковій не відмовилися.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"