НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Галицький районний суд Львова недоступний для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення

28.03.2019

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області Руслан Клапчук та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області Тетяна Панасенко в рамках реалізації національного превентивного механізму здійснили моніторинговий візит до Галицького районного суду міста Львова.

Моніторинговою групою з`ясовано, що в суді є чотири зали судових засідань для розгляду кримінальних справ. Однак не усі зали обладнані технічними засобами проведення дистанційного судового провадження в режимі відео-конференції, у залах недостатньо штучного світла, не всі вікна заґратовані.

У приміщенні суду є відокремлена кімната для допиту свідка щодо якого застосовані заходи гарантування безпеки. Однак доставка свідків через спеціальний вхід до даної кімнати унеможливлена через блокування проходу.

Відсутня доступність до приміщень суду для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення. Приміщення суду розташовані на першому та другому поверхах. Але у ліфті кнопка виклику на другому поверсі не працює, в результаті чого маломобільні групи населення позбавлені можливості доступу до приміщень суду, що розташовані на другому поверсі.

Згідно з наданими документами, керівник апарату суду неодноразово порушувала дане питання перед керівництвом, однак протягом тривалого часу питання залишається невирішеним, чим порушуються права безперешкодного доступу громадян з інвалідністю та маломобільних груп населення до приміщень суду.

Моніторинговою групою встановлено, що у суді є лише дві камери для підсудних, що не дає змоги забезпечити додержання вимог законодавства щодо роздільного тримання різних категорій осіб. Більше того, камери для підсудних знаходяться у спільному користуванні Сихівського та Галицького районних судів міста Львова. У камерах для підсудних недостатньо штучного освітлення. Відсутній доступ підсудних до питної води.

Приміщення для конвою не обладнано згідно норм ДБН, перебуває у неналежному санітарно-гігієнічному та побутовому стані.

Монітори зафіксували відсутність належно облаштованого місця для конфіденційного спілкування підсудних із захисниками.

У приміщеннях суду відсутні вогнегасники. Аварійний вихід заблоковано.

За результатами моніторингового візиту Уповноваженим вноситимуться відповідні акти реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"