НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

«Флагман “червоних” тюрем» – міністр юстиції відвідав Олексіївську колонію

11.03.2020

Денис Малюська приїхав до 25-ої колонії без попередження. Міністра вразили, зокрема, свині, яким під час «години сну» вмикають класичну музику.

Фото з фейсбук-сторінки Дениса Малюськи

Міністр юстиції назвав установу флагманом «червоних» тюрем. І зауважив, що після побаченого треба кілька годин відходити: «”Камери”, яким позаздрять санаторії; зимовий сад з штучною водоймою з рибками та черепашками; свині, яким під час «години сну» вмикають класичну музику, дисциплінарний ізолятор як казковий будиночок і багато чого іншого».

Щодо січневих подій у колонії та подальшого розслідування чиновник зауважив: «Дохід виробничих потужностей при установі – близько 15 млн гривень на рік. Установа – ласий шматок для багатьох, і її періодично лихоманить. Останні звинувачення (і схоже, що не безпідставні) – у тортурах щодо ув‘язнених. Усі ключові фігуранти звільненні, триває кримінальне провадження. З потерпілими поспілкувався. Справа на контролі Мін‘юсту».

Слід зазначити, що зимовим садом і вгодованими тваринами у закладі дивують високопоставлених гостей вже не перший рік. Ось уривок з книги колишнього ув’язненого Олексіївської колонії Володимира Бордуна «Харківський ГУЛАГ»:

«…Встретят с хлебом и солью в прямом смысле этого слова. Потом всю комиссию поведут смотреть местный зоновский зоопарк, где находится крокодил-аллигатор, медведь, тигр, волки и павлины. Предложат посмотреть зимний сад, дальше по программе заведут в православный храм св. Николая, затем в столовую — показать меню, как готовят зекам (но это меню — показуха на время комиссий), последний штрих — заводят комиссию в зоновский клуб, где музыканты приготовили им концерт».


Нагадаємо, 2 і 3 січня адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко зафіксували в Олексіївській колонії №25 чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження: зґвалтування, побиття, понаднормову і безоплатну працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші.

Вночі 8 січня до колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування для «попередження бунту».

11 січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії №25.

13 січня Генеральна прокуратура України відкрила провадження за фактом викритих Харківською правозахисною групою фактів катувань в Олексіївській колонії №25.

З початку року із заявами про скоєні в Олексіївській колонії злочини до ХПГ звернулося 39 потерпілих. Адвокати Харківської правозахисної групи до ДБР та Офісу Генерального прокурора з клопотанням про забезпечення захисту засуджених, що є потерпілими у кримінальному провадженні щодо подій в Олексіївській виправній колонії №25. На них постійно чинять психологічний та фізичний тиск, їм погрожують, їх залякують, б’ють.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"