НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Фірма-“улюбленка” МВС продасть поліції 150 нових Renault Duster на 15% дорожче, ніж сім місяців тому

13.07.2020

Національна поліція планує закупити 150 нових автомобілів Renault Duster у компанії «Спец-Ком-Сервіс» за майже 72 мільйони гривень. Сім місяців тому поліцейські купували в неї такі ж авто на 15 відсотків дешевше.
До всього, ця
 фірма фігурувала у низці кримінальних проваджень. 

Як довідалося «Слідство.Інфо», повідомлення про намір укласти договір з цією фірмою поліцейські опублікували 9 липня.

Як ідеться в тендерній документації, усі авто повинні бути спеціально обладнаними, мати, серед іншого, кольографічні схеми й написи на кузові, світлодіодну панель, радіостанцію, металевий сейф і тримач для зброї.

Відповідно до загальної суми закупівлі та вказаної кількості автівок, один такий автомобіль обійдеться поліцейським у понад 479 тисяч гривень. Зауважимо, що в листопаді минулого року Нацпол уклав із цією ж фірмою договір на закупівлю сотні автомобілей Renault Duster по 408 тисяч гривень за одиницю. Тобто, на 15 відсотків дешевше.

Зауважимо, що фірма «Спец-Ком-Сервіс» упродовж останніх років регулярно виграє на тендерах, які організовують відомства зі структури Міністерства внутрішніх справ (МВС).

За нашими підрахунками, з кінця 2016 року структури МВС уклали з цією компанією договорів на майже 950 мільйонів гривень. При тому, що загалом «Спец-Ком-Сервіс» за цей період уклав договорів на суму близько 1,2 мільярда гривень. Відтак, частка угод із відомствами зі структури МВС складає близько 80 відсотків.

Найбільшими замовниками приватної фірми серед структур МВС були Нацполіція (437 мільйонів гривень), військова частина Нацгвардії № 3078 (253 мільйони гривень) та Держприкордонслужба (249 мільйонів гривень).

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Нацполіція може не проводити публічної закупівлі, а укладати договір із компанією за переговорною процедурою. Це передбачено законом від 2016 року «про особливості здійснення закупівель». Він дає право поліції, МВС та низці інших силових органів укладати договори за переговорною процедурою у період проведення операції об’єднаних сил, воєнного чи надзвичайного стану.

Також ми повідомляли, що фірма «Спец-Ком-Сервіс» є фігурантом кількох кримінальних проваджень щодо ухилення від сплати податків.

Зокрема, у провадженні від 2016 року слідчі управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби (ДФС) у Києві з’ясували, що «Спец-Ком-Сервіс» у 2016-2018 роках начебто укладала договори з фіктивними підприємствами для мінімізації податків. Про це ми дізналися з ухвали Деснянського районного суду Києві від грудня минулого року.

В іншому кримінальному провадженні, яке від літа 2017 року розслідувала ДФС на Полтавщині, йдеться про те, що фірма «Спец-Ком-Сервіс» у 2017-2019 роках нібито користувалася послугами конвертаційного центру для несплати податків та незаконної конвертації грошей у готівку. Про це свідчить ухвала Київського районного суду Полтави від травня минулого року. Утім, у жовтні Крюківський районний суд Кременчука закрив згадане провадження після скасування кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво.

Із ухвали Печерського районного суду Києва від вересня 2017 року ми дізналися, що у 2016 році прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадовців Нацгвардії, які нібито сприяли перемогам «Спец-Ком-Сервісу» на торгах щодо закупівлі техніки. За версією слідства, компанія могла виплачувати хабарі посадовцям Нацгвардії за обрання їх переможцями. Як повідомляють «Наші гроші», в межах цієї справи у 2017 році суд дозволив слідчим доступ до податкових документів та інформації про банківські рахунки «Спец-Ком-Сервісу», а в 2018 році — до інформації про банківські рахунки інших фірм-фігурантів, відмовивши у доступі до їхніх речей і документів.

Фігурувала «Спец-Ком-Сервіс» і в кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах – від 2016 року. За версією податкової поліції, «Спец-Ком-Сервіс» була однією з компаній, через яку низка підприємств ухилялася від сплати податків, створюючи фальшивий податковий кредит. Правоохоронці зазначали цю компанію як таку, що має «ознаки фіктивності». Про це йдеться в ухвалі Богунського районного суду Житомира від серпня 2016 року.

Також зауважимо, що компанія «Спец-Ком-Сервіс» працює 11 років, її зареєстровано в селі Петропавлівська Борщагівка під Києвом. Засновниками фірми є Михайло Городових із Черкащини й Сергій Калюш із Вишневого.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», реконструкцію готелю Міністерства внутрішніх справ замовили компанії, яка фігурує в розслідуванні поліції щодо розтрати бюджетних грошей. МВС має намір заплатити їй понад 37 мільйонів гривень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"