НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Фігурант шахрайської справи про вплив на ДБР за $80 тисяч пішов на угоду

04.10.2021

Октябрський районний суд міста Полтави затвердив угоду про визнання винуватості щодо замаху на шахрайське заволодіння коштами (вирок від 28 вересня).

До Октябрського суду надійшов обвинувальний акт щодо трьох осіб — колишнього оперуповноваженого Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції у Полтавській області Вадима Самчука, ексслідчого Полтавського ДБР Максима Удовиченка і Максима Ратнера, який з відкритих джерел відомий як позаштатний радник голови Полтавської ОДА у сфері агропромислового комплексу.

У вересні цього року стало відомо, що один із обвинувачених — підприємець — уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. Суд виділив матеріали і виніс йому вирок.

Чоловік зобов’язався надавати стороні обвинувачення всю відому йому інформацію щодо цієї справи, не замовчувати нічого, співпрацювати у викритті інших осіб. В обмін він отримає умовний вирок.

Суд затвердив угоду і призначив підсудному 5 років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком 3 роки.

За матеріалами справи, у квітні 2020-го громадянин звернувся до Територіального управління Державного бюро розслідувань, у місті Полтаві з заявою про скоєння злочину службовими особами Головного управління Національної поліції у Полтавській області.

Згодом чоловік, бажаючи дізнатися, яка доля цієї заяви і чи ведеться слідство, звернувся до знайомого. Останній, у свою чергу, зустрівся зі старшим оперуповноваженим в особливо важливих справах Полтавського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції.

Правоохоронець запевнив, що знає усіх працівників ТУ ДБР у місті Полтаві та може дізнатися результати розгляду заяви про злочин. Через кілька днів працівник поліції повідомив, що мав розмову із слідчим ДБР, який нібито пообіцяв активізацію розслідування лише у разі надання неправомірної вигоди.

З’ясувалося, що ДБР скерувало заяву чоловіка до Департаменту внутрішньої безпеки поліції в Полтавській області. Там порушень не побачили і відомості до ЄРДР вносити не стали і розслідування взагалі не починали. Але інформацію від громадянина приховали, щоб видурити гроші.

Існувало ще інше кримінальне провадження за заявою цього ж чоловіка за ч.1 ст.365 ККУ щодо перевищення повноважень працівниками правоохоронного органу. Оперуповноважений полтавської поліції отримав через посередника 13 тисяч гривень за спостереження за слідчим Головного управління Національної поліції у Харківській області.

Негласна слідча дія у вигляді спостереження за особою проводиться виключно у випадку тяжких та особливо тяжких злочинів. Тобто в цьому провадженні НСРД були неможливі. Тому вважається, що працівник поліції просто збрехав.

У подальшому в заявника попросили 80 тисяч доларів за прискорення слідства, кажучи, що питання буде вирішуватися через керівництво ДБР. На той час кримінальне провадження за заявою громадянина слідчий вже закрив за відсутністю складу злочину. Однак з метою обману слідчий начебто інсценував допит заявника і свідка, склавши завідомо неправдиві протоколи.

Через такі дії правоохоронців, заявник і його знайомий написали заяви в ДБР про вимагання коштів. У кінці липня 2020-го зловмисників затримали, після передачі 40 тисяч доларів через валютчика, який не був обізнаний про злочинний план.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"