НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

ЄСПЛ знову визнав неприпустимим утримання обвинуваченого в клітці в залі суду

06.06.2018

ЄСПЛ присудив 7,5 тис. євро журналісту, який притягувався до кримінальної відповідальності по  «болотній справі», і який був присутній на місці за завданням редакції.

Представник заявника, адвокат Дмитро Аграновський звернув увагу на те, що рішення остаточне і не підлягає оскарженню у Великій палаті, – на його думку, це означає, що ЄСПЛ таким чином підкреслює існуючу проблему. Він закликав адвокатів частіше звертатися до Європейського Суду з приводу «кліток» в залах судових засідань, щоб накопичена кількість звернень формувала практику, яка матиме позитивний вплив на російське правозастосування.

 Європейський Суд виніс рішення у справі “Ковязін проти Росії», в якому заявник, журналіст Леонід Ковязін скаржився на жорстоке поводження в зв’язку з його утриманням в металевій клітці і скляній кабіні під час судових розглядів в суді першої та апеляційної інстанцій, що, на його думку , стало порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

 6 травня 2012 р Леонід Ковязін прибув на Болотну площу за завданням головного редактора газети «В’ятський спостерігач» для зйомки відеоматеріалу про «Марш мільйонів». Безпосередньо у масових заворушеннях він участі не брав, однак у вересні 2012 р був затриманий і йому пред’явили звинувачення за ч. 2 ст. 212 КК РФ.

 Леоніда Ковязіна звинуватили, зокрема, в тому, що він перевернув пересувні туалетні кабіни і звалив їх на дорогу, щоб побудувати бар’єр, що перешкоджає руху співробітників поліції. 7 вересня 2012 року заявник був поміщений в СІЗО, де перебував 1 рік і 3 місяці. Згодом дане утримання постановою ЄСПЛ у справі «Ковязін та інші проти Росії» було визнано необґрунтованим, а пізніше з незаконністю приміщення в СІЗО погодилась і Президія ВС РФ.

 Під час розгляду кримінальної справи в Мосміськсуді Ковязін та інші обвинувачені були поміщені в скляні кабіни в залі судового засідання. Потім розгляд було перенесено до районного суду, під час засідань в якому підсудний перебував у металевій клітці. При цьому судом не було встановлено, чи дійсно він скоїв дії, в яких його було звинувачено, оскільки кримінальне переслідування було припинено до закінчення судового розгляду: в кінці грудня кримінальну справу стосовно Леоніда Ковязіна було припинено в зв’язку з прийняттям закону про амністію, приуроченої до 20-річчя Конституції РФ, і він був звільнений з-під варти.

 Потім Ковязін звернувся з кількома скаргами в ЄСПЛ, зокрема на жорстоке поводження, що виразилося в приміщенні його в клітку і скляну кабіну в суді. У відгуку на дану скаргу Уряд РФ стверджувало, що утримання підсудних за металевими бар’єрами в залах судових засідань є технічним заходом, спрямованим на забезпечення безпеки всіх затриманих, заявник та інші підсудні утримувалися в тих же умовах, як і будь-які інші обвинувачені в кримінальному процесі. Уряд також стверджував про пропуск заявником шестимісячного терміну на подачу скарги.

 Європейський Суд зазначив, що тримання заявника в скляній кабіні і металевій клітці відбувалося в два окремих часових періоди з різними умовами утримання під вартою, який не можна розглядати як безперервний для обчислення шестимісячного терміну для подачі скарги. Крім того, Суд вказав, що раніше в аналогічній справі визнав: шестимісячний термін повинен бути розрахований з дати припинення передбачуваного жорстокого поводження.

 У своєму рішенні Європейський Суд повторив висновки, зроблені раніше у справі «Свинаренко і Сляднев проти Росії», про те, що перебування особи в металевій клітці під час судового розгляду саме по собі є образою людської гідності і являє собою таке, що принижує гідність, поводження в порушення ст. 3 Конвенції. Суд не знайшов підстав відхилитися від даних висновків і в цій справі. Таким чином, Суд вказав, що перебування заявника в металевій клітці в залі суду представляло собою поводження, що принижує гідність. За підсумками розгляду ЄСПЛ присудив Леоніду Ковязіна 7,5 тис. євро як компенсацію моральної шкоди.

 Коментуючи постанову, адвокат Дмитро Аграновський, який представляв заявника в ЄСПЛ, звернув увагу на те, що рішення фінальне і не підлягає оскарженню. На його думку, це означає, що ЄСПЛ таким чином підкреслює існуючу в Росії проблему. Адвокат нагадав, що решітки в російських судах застосовуються повсюдно, проте у Європейського Суду вже існує велика практика по даній категорії справ. «Утримання за гратами буде визнаватися таким що принижує людську гідність і надалі», – вважає Дмитро Аграновський, додаючи, що адвокатам можна використовувати цю позицію як прецедентну і наводити у власних скаргах в ЄСПЛ.

 Адвокат також зазначив: постійні звернення до Європейського Суду призвели до того, що практика взяття під варту та продовження строків тримання під вартою почала не сильно, але змінюватися в кращий бік, і суди стали частіше застосовувати альтернативні запобіжні заходи. Адвокат навів як приклад справу «Жеребін проти Росії», яку ЄСПЛ планував зробити пілотною, але не став, оскільки констатував поліпшення в області зменшення продовження строків тримання під вартою і збільшення застосування альтернативних запобіжних заходів.

 У зв’язку з цим експерт закликав адвокатів частіше звертатися до Європейського Суду з приводу утримання обвинувачених в клітинах. «Потрібно, щоб накопичилася достатня кількість звернень, щоб формувалася певна практика, яка буде впливати на нашу російську правозастосовчу практику», – сказав Дмитро Аграновський.

 

Світлана Рогоцкая

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"