НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Ексспівробітник СБУ грозився здати росіянам дані колишніх співслужбовців

30.11.2022

Слідчі ОВС Головного слідчого управління СБУ запідозрили в готуванні до держзради та спробі підбурювання до дезертирства 38-річного колишнього співробітника СБУ Володимира Назаренка.

Текст підозри опублікований на сайті Офісу Генпрокурора.

Назаренко є уродженцем Києва. В СБУ служив із січня 2004-го по листопад 2019 року. Далі був перенаправлений на військовий облік в Службу мобілізації та тероборони СБУ. За період служби в органах держбезпеки Назаренко мав доступ до таємної інформації, зокрема особистих даних співробітників.

За матеріалами справи, 25 лютого підозрюваний писав у Telegram колишнім колегам погрози, що передасть їх дані спецслужбам РФ. Він обіцяв інформувати російських окупантів про місця дислокації підрозділів СБУ та розповідав про намір перейти на бік країни-агресора РФ.

«Я вас буду сливать, кто при какой позиции был. Ты в моём списке номер 2, твоя фамилия, на первом месте Волонец, под лёд пойдёт весь шестой отдел, за пенсии забудьте, их отменили вместе з выходным пособием, в лучшем случае конец карьеры Атошники х***ы», — йдеться в одному з таких повідомлень

Водночас підозрюваний намагався схилити одного зі співрозмовників до співпраці, обіцяючи його не здавати росіянам в обмін за інформацію: «Будешь со мной в контакте тебя пропущу», «Я вас утоплю гнусов», «телефон Петровны дай и тебя список этот обойдет».

Двох колишніх колег Назаренко закликав дезертирувати з Києва у зв’язку з вторгненням військ РФ.

25 лютого він написав одному зі співробітників СБУ: «Есть дело на $100 миллионов нужно деньгі подвести человеку он под Жетомиром на западную 8000$ платит половину», «бери семью и с*****сь оттуда назападную», «тебе не фига за это не будет», «Пересидеть», «пока еще можно выехать», «с Женой базарь мне звонить только с результатом», «сейчас дорога свободная я за этим слежу», «колону с убегающими не трогают» (оригінальна орфографія і пунктуація збережені — ред.). Надвечір того ж дня Назаренко знову написав: «Я тебе дал шанс вывести семью назападную», «с утра с самого тип засцал ехать предложения в силе», «когда выедешь набирай…», «село Мотыжин», «деньги у него», «8000$».

4 березня Назаренко написав ще одному діючому працівнику СБУ: «еще есть время с*****ся будут репресии ты же понимаешь».

Однак працівники СБУ самовільно службу не покинули і повідомили про такі заклики своє керівництво.

Дії Назаренка розцінюються як готування до державної зради (ч. 1 ст. 14 і ч. 1 ст. 111 КК України) та завершений замах на підбурювання до дезертирства (ч. 2 ст. 15, ч. 4  ст. 27, ч. 4 ст. 408 КК України) в умовах воєнного стану.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"