НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Експравоохоронця з Харківщини посадили на 13 років за роботу слідчим в окупаційній поліції

12.09.2023

Київський районний суд міста Харкова визнав чоловіка винним у колабораціонізмі (вирок від 8 вересня).Житель селища Шевченкове Купʼянського району Харківської області,  1983 року народження, колишній співробітник органів внутрішніх справ працював слідчим в окупаційній поліції.

За матеріалами справи, обвинувачений обіймав посаду менше місяця  з кінця літа (не пізніше 24 серпня 2022 року) і по 10 вересня, коли селище офіційно звільнили українські сили.

Чоловік складав документи про проведення т.зв. «слідчих дій», підвищував свою кваліфікацію, вивчаючи законодавство РФ, а також 24 серпня 2022 року провів т.зв. «огляд місця події», за результатами чого було неправомірно вилучено майно громадян України.

12 вересня 2022-го «виконуючого обовʼязки слідчого» затримали українські правоохоронці.

У судовому засіданні громадянин вину не визнав, та запевнив, що ніколи не працював у незаконно створених правоохоронних органах під час окупації смт. Шевченкове та не складав ніяких процесуальних документів, оскільки таких органів не існувало. Разом з цим, під час окупації смт. Шевченково йому постійно погрожував фізичною розправою місцевий, на його думку, «кримінальний авторитет Міхальов», примушував його працювати з ним, поставивши перед вибором, або він копатиме ями, або працюватиме з бумагами. Невідомі особи в балаклавах і в тактичних рукавичках завдали йому декілька ударів долонями по голові. Оскільки він боявся, що його відвезуть до «підвалу» і мучитимуть, то був вимушений погодитися працювати на «кримінального авторитета Міхальова». Обвинувачений сказав суду, що працював не добровільно, а через погрози, фізичну розправу та фізичне насильство.

Незважаючи на невизнання вини, суд вважає, що провина цього чоловіка повністю підтверджуються доказами.

Після звільнення селища слідчі віднайшли документи окупаційної поліції, так як «Материал об отказе в возбуждении уголовного дела», «Тетрадь по служебной подготовке И.о. старшого следователя следственного отдела…» і копію аркушу паперу з друкованим написом «Автобиография» з прикріпленою кольоровою фотокарткою особи чоловічої статті, схожої на обвинуваченого.

Почеркозавча експертиза підтвердила, що записи у «протоколі огляду місця події» належать обвинуваченому.

Допитані у судовому засіданні свідки розповіли, що під час окупації смт. Шевченкове їх тримали у камерах в приміщенні окупаційної поліції.

Одного чоловіка арештували за підозрою, що він має зброю, іншого  за зловживання спиртним. Обвинувачений, якого вони знали раніше, приносив їм у камери їжу та цигарки. Одному з увʼязнених «слідчий» нібито поскаржився, що йому погрожують, та змушують співпрацювати, але заходів фізичного впливу видно не було.

У суді виступили декілька свідків захисту, яким він розповідав, що окупанти примушують його працювати на них, погрожуючи фізичною розправою, і оскільки він двічі хворів на туберкульоз, то боїться, що за відмову його відвезуть до «підвалу», де йому стане гірше. Обвинувачений нібито намагався виїхати на підконтрольну Україні територію, але його повертали.

Суд критично поставився до показань свідків в частині того, що зі слів самого ж обвинуваченого їм відомо, що йому погрожували фізичною розправою та примусили працювати у незаконно створенному правоохоронному органі. Їх показання не підтверджуються зібраними доказами.

Крім того, свідки не були очевидцями таких погроз і давали показання з чужих слів. Суд вважає, що свідки захисту не підтверджують розповідь обвинуваченого щодо завдання йому будь-яких тілесних ушкоджень для примусу співпраці з окупантами.

Чоловіка засудили до 13 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на строк 10 (десять) років без конфіскації його майна.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"