НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Експрацівника СБУ не покарали за побиття патрульної

09.06.2021

Суддя Мукачівського райсуду Закарпатської області виправдала колишнього працівника Служби безпеки України Анатолія Сікору за побиття патрульної поліцейської Марії Семенюк, коли жінка зупинила його автівку через підозру у керуванні напідпитку.

Про це йдеться у вироку суду від 1 червня.

Як ідеться в ухвалі, подія відбулася у вересні 2020 року. Семенюк розповіла, що побачила, як автівка Сікори перетнула подвійну смугу і і заїхала на автозаправну станцію (АЗС). Патрульні відразу поїхали до нього. Тоді чоловік вийшов з автівки і почав підкачувати колеса. Поліцейські попросили в нього документи і склали адмінпротокол про порушення правил дорожнього руху.

Під час складання документу правоохоронці запідозрили, що Сікора міг вживати спиртне, і запропонували йому пройти тест на рівень алкоголю в крові. У відповідь на це експрацівник Служби безпеки вирвав у них з рук документи і почав від’їжджати. Марія Семенюк перекрила йому дорогу поліцейською автівкою. Сікора ж вибіг з автівки і почав втікати до будівлі АЗС, а патрульні намагалися його зупинити з допомогою фізичної сили.

Як ідеться у тексті вироку, Сікора шарпав поліцейських за одяг і намагався вирватися, коли вони пробували вдягти на нього наручники. Тоді чоловік схопив Семенюк рукою за шию і вони разом впали на землю. Вдарившись обличчям об бруківку, патрульна розбила ніс та отримала синці на обличчі. Жінці діагностували закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, множинні забої  садна обличчя і гематому на голові. Слова Марії Семенюк підтвердили й інші свідки.

Фото: Марія Семенюк

Щодо Сікори, то його все ж затримали і вдягли кайданки, з допомогою працівників станції та ще кількох поліцейських, які згодом під’їхали.

Сам же Анатолій Сікора розповів зовсім іншу версію того, що відбулось у той вечір. За словами чоловіка, він у той вечір з товаришем повертався з ресторану, і за кермом автомобіля був саме товариш — адже Сікора на святкуванні вживав алкоголь. По дорозі чоловіки зрозуміли, що у них пошкоджене колесо, тож вирішили зупинитися на АЗС. Після чого товариш Сікори пішов до знайомого на технічну станцію по запасне колесо, а він сам залишився біля автомобіля, де намагався відремонтувати колесо.

Тоді до Сікори підійшли правоохоронці. Він розповів, що надав без проблем усі документи. За словами чоловіка, дії патрульних він вважав провокацією від конкурентів — адже на той час він балотувався на пост голови Об’єднаної територіальної громади (ОТГ).

Коли Анатолій Сікора зрозумів, що на нього складають адмінпротокол через нібито керуванням авто у нетверезому стані, він обурився і почав сперечатися з ними. Потім, коли патрульна намагалася його затримати і «підсікла» йому ногу своєю, він, щоб не впасти обхопив її та ще одного поліцейського руками. Зрештою, це не допомогло — вони усі троє впали. Сікора запевняв, що не хотів завдати шкоди жінці, всі його дії були рефлекторні.

У суді також дослідили відео з камер спостереження з АЗС. На ньому видно, як Анатолій Сікора ухилявся від одягання кайданок, після чого штовхнув голову Семенюк донизу. Також, як йдеться у вироку, на записі також зафіксували, що Семенюк намагалася «підсікти» ногу чоловікові.

Зрештою, суд виправдав Анатолія Сукору. Таке рішення обґрунтували тим, що дії чоловіка були «інстинктивною реакцією на несподіване для нього насильство і намагання відвернути небезпеку для здоров’я».

Також, як йдеться у вироку, Анатолія Сікору раніше виправдали і за порушення правил дорожнього руху – поворот на подвійній смузі та керування у стані алкогольного сп’яніння.

Варто зазначити, що Анатолій Сікора раніше працював у Службі безпеки України. Так, у 2014 році він очолював Виноградівський міжрайонний відділ відомства, а за два роки — консультантом голови СБУ у Закарпатській області. У 2018 році чоловік був радником міськголови Ужгорода.

Нагадаємо, раніше «Слідство.Інфо» розповідало про суддю Шостого апеляційного адмінсуду Костянтина Бабенка. У грудні 2019 року суддя намагався втекти від патрульних, будучи з ознаками алкогольного сп’яніння. Зрештою, чоловіка вдалося спіймати у підземному паркінгу під будинком.

Наша редакція отримала відеозаписи з того вечора. На них суддя намагався відштовхнути правоохоронців, стверджував, що його треба «відпустити додому» й наполягав, що затримувати його патрульні не мають права. Також ми отримали відео, які підтверджують — за кермом автомобіля, який зупиняли патрульні, був саме Костянтин Бабенко. На отриманих записах чітко видно, що з автівки на підземному паркінгу виходив суддя.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"