НОВИНИ

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

РУБРИКАТОР

Експосадовець поліції, зловлений на 3000 доларів хабара, відбувся штрафом

02.10.2023

Луцький міськрайонний суд Волинської області визнав колишнього правоохоронця винним у зловживанні впливом (вирок від 25 вересня).Обвинувачений працював начальником відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління ГУНП у Волинській області.

У 2020 році місцева поліція розслідувала викрадення автомобіля.

Посадовець сконтактував чоловіком, який міг бути причетним до зволодіння машиною і запропонував за 6000 доларів за не притягувати його з матірʼю до кримінальної відповідальності і не вилучати авто. Правоохоронець порадив автомобіль декілька разів перереєструвати на добросовісного набувача, а кримінальне провадження обіцяв закрити у звʼязку із закінченням строків досудового розслідування, оскільки інша постанова про закриття скасовується судом. У подальшому він отримав частину винагороди в сумі 3000 доларів і був викритий.

Заявник у суді розповідав, що машину він нібито купив, а колишній власник чомусь написав заяву, що її викрали. Начальник відділу поліції сам запропонував зустрітися і вимагав 6000 доларів, щоб «закрити» питання.

Колишній співробітник поліції вину у тому, що одержав неправомірну вигоду для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, тобто у зловживанні впливом. Він запевнив, що особисто не міг вплинути на розслідування, оскільки знаходився на лікарняному. На той час обвинувачений два місяці безперервно був на лікарняному через травму плеча, яку отримав на службі. Після лікування він уже не міг працювати за станом здоровʼя і готувався до звільнення. У суді чоловік запевняв, що кається  і водночас висловив думку, що мало місце підбурювання. Після звільнення він отримав право на зайняття адвокатською діяльністю.

Свідок, який був заступником начальника відділу СУ ГУНП у Волинській області, розповів, що саме він особисто розслідував крадіжку автомобіля. Начальник його ніколи не просив щось робити у цій справі в будь-чиїх інтересах і не впливав на хід розслідування. Він особисто викликав та офіційно допитував як свідка чоловік, який заявив про хабар, але той про спілкування із його керівником не повідомляв і на вимагання не скаржився. Нині цей заявник притягнутий до кримінальної відповідальності за злочини у сфері незаконного обігу психотропних речовин у складі організованої групи, розслідування у якому здійснювали також слідчі їх відділу. Раніше цей чоловік також був судимий за вбивство і дачу хабара.

Коли заявника самого затримали як організатора групи в справі про наркотики, то в нього вилучили мобільний телефон із перепискою та голосовим повідомленням. Заявник пропонував співробітнику внутрішньої безпеки нацполіції отримати від затриманого начальника відділу поліції 20 чи 30 тисяч доларів і поділити між собою.

«А шо це він тобі ше нічо не придлагає шоб його відпустили? Бери бля своїх 15, моїх 10 да випускай його нах..й !», – писав він.

Суд критично оцінив показання заявника, вважає їх неповними і такими, що не дають можливості встановити кількість усіх зустрічей із обвинуваченим і підстави неділового спілкування зі  співробітником управління внутрішньої безпеки поліції.

Із зафіксованих розмов між обвинуваченим і заявником вбачається, що висловлювання останнього мають ознаки спонукального характеру (умовляння, пропозиції, підбурювання, емоційний примус) у вигляді прямих прохань, натяків, настирливих повторюваних питань і пропозицій.

Але факту підбурювання до вчинення злочину суд не встановив. Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що ініціаторами зустрічей був як обвинувачений, так і сам заявник.

Суд перекваліфікував дії обвинуваченого із отримання хабара, поєднаного з вимаганням (ч.3 ст.368 КК), на зловживання впливом (ч.2 ст.369-2 КК).

Колишнього працівника поліції покарали щтрафом у 25,5 тисяч гривень. За початковим звинуваченням йому загрожувало від 5 до 10 років увʼязнення із конфіскацією майна.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"