НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Експоліцейський пішов на угоду і свідчитиме про 10 тисяч хабара для судді Кропивницького суду

11.03.2024

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про пособництво в одержанні неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище (вирок від 7 березня).У березні 2023 року Добровеличківський райсуд Кіровоградської області за дорожно-транспортну пригоду зі смертельними наслідками засудив чоловіка до 3 років увʼязнення. Водій подав апеляційну скаргу на вирок. Головуючим у колегії, що розглядала справу в Кропивницькому апеляційному суді був суддя Володимир Гончар.

Колишній співробітник поліції гостював у судді і повідомив, що знайомий цікавиться, чи можна у цій справі про ДТП призначити покарання, не повʼязане із триманням під вартою. Тоді у Гончара начебто виник намір отримати хабар і він сказав, що для себе хоче 3 тисячі доларів, пропонуючи товаришу самостійно визначити свою винагороду і озвучити загальну суму зацікавленим особам.

Водночас суддя Гончар назвав обовʼязкову умову такого за цю суму неправомірної вигоди  якщо потерпілий не матиме будь-яких претензій до підсудного.

Спільник судді накинув собі 350 доларів і повідомив загальну суму замовнику. Однак у подальшому зʼясувалося, що обвинувачений і потерпілий не досягли примирення.

Після цього Гончар нібито не відмовився від можливості заробити і сказав товаришу, що за  1500 доларів зменшить покарання із 3 років до 18 місяців позбавлення волі з урахуванням відсутності примирення.

Але ще за тиждень суддя, за версією слідства, вирішив, що за 10 тисяч доларів міг би призначити водієві умовне покарання незалежно від позиції потерпілого. І водночас домовися, що гроші зберігатимуться у його товариша поки колегія суддів не ухвалить потрібне рішення.

1 серпня 2023-го пособник судді отримав гроші, але через два дні відбулася заміна адвоката, засідання відклали, рішення по суті скарги не було прийнято. Експоліцейський із власної ініціативи повернув усі гроші, залишивши собі тільки 250 доларів за посередницькі послуги.

У вересні суддя категорично наказав своєму товаришеві знову отримати 10 тисяч доларів за майбутнє рішення і зберігати в себе, що і було зроблено.

Але 28 вересня 2023-го трійка суддів під головуванням Гончара чомусь залишила вирок першої інстанції без змін. Після цього пособник знову повернув гроші зацікавленій особі.

У жовтні Гончару та його спільнику оголосили підозри, в приміщенні суду пройшли обшуки.

У січні 2024 року НАБУ інформувало про завершення розслідування цієї справи. Пособник судді уклав угоду про визнання винуватості. Він підтвердив всі вищенаведені обставини. У вироку написано, що із моменту повідомлення про підозру він давав детальні і правдиві показання і зобовʼязався свідчити у майбутніх судових засіданнях у справі за обвинуваченням Гончара.

Угодою про визнання винуватості для цього чоловіка передбачили 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбуття покарання з іспитовим строком 3 роки.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"