НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Експоліцейський із Запоріжжя, який працює на окупантів, заочно отримав 15 років тюрми

29.08.2023

Комунарський районний суд міста Запоріжжя визнав чоловіка винним у колабораціонізмі (вирок від 22 серпня).41-річний Денис Стефанков  у 2006-2012 роках працював у підрозділах державтоінспекції, у 2014-2015 роках був співробітником батальйону патрульної поліції особливого призначення «Скіф».

Не пізніше 3 березня 2022 року в окупованому місті Мелітополі він обійняв посаду «начальника ППС УВД по г. Мелитополю и Мелитопольскому району» у незаконно створеній «Народній міліції».

За матеріалами справи, Стефанков схиляє колишніх і діючих співробітників української поліції до співпраці з російською владою. Він відповідальний за роботу патрульно-постової служби окупаційного правоохоронного органу,  а також організовує роботу так званої «группы быстрого реагирования». До того ж за вказівками російських спецслужб Стефанков затримує проукраїнськи налаштованих мешканців місті, незаконно проводить обшуки, у тому числі в родин воїнів АТО, ЗСУ, співробітників поліції, які не перейшли на бік ворога.

Колишній співробітник органів внутрішніх справ розповів суду, що знає Стефанкова з 2006 року, а востаннє бачив його, коли був у полоні окупантів. 21 травня минулого року свідка з власного будинку викрали бойовики «ДНР» і відвезли до блокпосту на виїзді з Приазовʼя до Мелітополя. Там його незаконно утримували добу, били, зв’язували очі, руки та ноги. Потім приїхали «поліцейські Народної міліції», які відвезли бранця до Мелітополя і вісім днів утримували в відділку окупаційної поліції і катували. У приміщенні були великі вікна, тому щоранку полонений бачив службові збори окупаційної поліції і серед присутніх упізнав колишнього колегу. У суді свідок пригадує, що на зборах Стефанков завжди був у строю, а одного разу й сам віддавав накази, а також носив чорний одяг із шевронами «полиция России» та георгіївською стрічкою, мав автомат Калашникова. Свідок бачив як Стефанков їздив на авто російських окупаційних військ.

У суді дав показання друг сім’ї обвинуваченого, який знає Стефанкова близько 16 років. На час повномасштабного вторгнення свідок перебував у Мелітополі і знає, Стефанков їздив на «співбесіду» з начальником окупаційної поліції. Пізніше він упізнав Стефанкова на відео у пропагандистських ЗМІ. Зокрема, влітку 2022 обвинувачений в інтервʼю заявив, що українська влада є нацистською, закликав повертати «руські землі» і славив російську окупаційну владу.

«С появлением полиции в городе намного легче стало людям, потому что они увидели, что их охраняют, они увидели, что есть, кому защитить в нужный момент. Очень много жителей обращаются по разному поводу сейчас, очень много разных заявлений», — говорив Стефанков в ефірі проросійського телеканалу «ЗаTV».

Свідок підтвердив, що на початку 2000-х Стефанков працював в Державтоінспекції, але його звільнили за зловживання алкоголем. У 2014 році Стефанков повернувся на службу в правоохоронні органи, у підрозділ поліції «Скіф» і неодноразово їздив на лінію розмежування в Донецькій області. У селі Широкине він чергував на блокпостах, навіть одного разу брав участь у боях, але отримав контузію і відправився на лікування. По поверненню на службу він нібито знову став пиячити, тому був звільнений, а далі працював водієм директора Мелітопольського молокозаводу. Також свідку відомо, що проти Стефанкова були відкриті кримінальні провадження за хабар і скоєння ДТП у нетверезому стані, що призвело до смерті людини.

Судовий розгляд відбувся за відсутності обвинуваченого, який переховується від правоохоронних органів.

Чоловіка заочно засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також йому заборонили на 15 років обіймати будь-які посади в правоохоронних органах та органах державної влади.

18 вересня 2022 року міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомляв, що у дворі мелітопольської багатоповерхівки підірвали автомобіль так званого «начальника ГБР народної міліції». Тоді Федоров припустив, що таким чином Стефанкова намагалися усунути співробітники ФСБ РФ.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"