НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Експоліцейський, який став начальником окупаційної поліції Камʼянка-Дніпровська, заочно отримав 15 років

27.06.2023

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя визнав чоловіка винним у колабораціонізмі (вирок від 14 червня).35-річний Чудак — мешканець міста Камʼянка-Дніпровська Запорізької області, яке від 3 березня минулого року окупували російські війська.

Не пізніше 9 квітня він очолив російський окупаційний правоохоронний орган — так званий «Камянко-Днепровский районный отдел милиции». Того ж дня у проросійському телеграм-каналі «Друзья майора Селиванова» з’явилось відео з обвинуваченим, який розповідає про створення так званого «районного отдела милиции». На відео Чудак стоїть під будівлею колишнього відділку української поліції разом із трьома незнайомцями, один з яких озброєний і в формі.

Також обвинуваченого помітили на відео в телеграм-каналі «Южный Плацдарм », де Чудак розповідає про роботу окупаційних правоохоронних органів в громаді, стоячи на фоні стели, присвяченій святкуванню 9 травня.

«На данный момент в нашем подразделении работает 31 человек. Сформирована дежурная часть, сформирована патрульная служба, уголовный розыск, отдел участковых, кадры, штаб. Дежурная часть принимает заявления. У нас на обслуживании полностью Каменко-Днепровский район, это город Каменка-Днепровская, село Великая Знамянка, село Днепровка, село Водяное, Благовещенка , Ивановка, Примерное и Степное. То есть, как и было раньше. От местных жителей поступает очень много заявлений, так как определенный период полиция не работала, просто бросили райотдел и все. На данный момент очень много заявлений поступает. Решаем задачи поставленные. Можно сказать, что в Камянка-Днепровском районе наладилась мирна жизнь», — говорить Чудак.

Раніше Чудак працював в поліції, але перед повномасштабним російським вторгненням звільнився. Колишній колега обвинуваченого пригадав, що у 2011-му той на певний час виїздив до Росії, оскільки там мешкали його батьки.

У суді дала показання поліцейська, якій вдалося евакуюватися. У кінці лютого минулого року жінці неодноразово телефонували з пропозиціями роботи в «народній міліції». Вона не погодилась, хоча в окупації пробула більше двох місяців. Жінка розповіла, що місцеві жителі зняли прапор РФ з будинку культури, після чого за вказівкою Чудака їх на декілька днів затримали, змушували прибирати і рити окопи.

Інший свідок повідомив, що Чудак їздив на службовому автомобілі, виписував постанови про порушення правил дорожнього руху. Ще він дзвонив колишнім колегам з української поліції та пропонував роботу в нас окупантів.

Один чоловік розповів, що його дружина обіймала керівну посаду в мережі аптек і ховала лікарські препарати від російських окупантів. У квітні минулого року її з погрозами допитували окупанти, серед яких був і Чудак. Після того, як свідок з дружиною евакуювалися, окупанти дзвонили і вимагали, щоб вони повернулися, погрожуючи увʼязненням брата і племінника. Свідок не погодився і його родичів відпустили через півтори доби.

У суді начальник однієї з АЗС також розповів, що Чудак разом з іншими відібрали у нього службовий автомобіль, оскільки він відмовився від співпраці.

Славік розглянули за відсутності обвинуваченого, який переховується від правоохоронних органів. У суді захисник говорив про недоведеність, що Чудак добровільно погодився працювати на росіян. Проте суд вважає, що це припущення адвоката, яке не має доказів.

За добровільне зайняття посади в незаконному правоохоронному органі на окупованій території призначили 15 років позбавлення волі із забороною на 15 років обіймати посади в правоохоронних органах та в органах влади.

У 2020-му Чудак  балотувався в депутати Запорізької обласної ради від «Партії Шарія», але не пройшов.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"