НОВИНИ

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

06.05.2024

03.05.2024

РУБРИКАТОР

Ексначальника Одеської поліції виправдали від корупції: не вистачило доказів

29.10.2021

Біляївській райсуд Одеської області виправдав колишнього начальника Одеського міського управління МВС від звинувачення в отриманні коштів за вплив на слідчих (вирок від 25 жовтня).

У 2015 році співвласник пляжного клубу «Калетон» дізнався, що його виключили зі складу засновників. На його думку сталося рейдерське захоплення. Він звернувся в охоронну фірму «Патріот», оскільки знав, що ця фірма спеціалізується на господарських спорах такої категорії. Представник охоронної фірми у свою чергу звернувся до чоловіка, який знав начальника одеської поліції, попросив їх познайомити.

Потерпілий писав заяву на начальника поліції, щоб розслідували кримінальне провадження щодо самоуправства. Водночас поліції нібито передавалося 15 тисяч доларів “за дотримання законності” — за вплив на начальника слідчого відділу і слідчого, яку розслідуватимуть справу, а також начальника патрульної поліції міста Одеса за безпеку і порядок після встановлення силами охоронної фірми «Патріот» фактичного контролю над територією та майном пляжного клубу «Калетон».

Із заявою про вимагання хабара звернувся представник охоронної компанії, тому що, за його словами, питання ніяк не вирішувалося.

Зустріч представника «Патріота», начальника поліції та їх спільного знаймого відбулася в липні 2015-го в ресторані «Че Гевара». За версією обвинувачення, того вечора представник «Патріота» передав через пособника 5 тисяч доларів для начальника поліції і останній це начебто бачив, бо це відбувалося в його присутності. Однак передачу не задокументували і місцезнаходження цих коштів залишилося невстановленим, тому суд одразу визнав цю частину обвинувачення недоведеною.

Наступний транш у 10 тисяч доларів вилучили з машини начальника поліції. Автівку зупинили на дорозі із Одеси до Києва. Ці гроші чоловік попередньо отримав від свого спільника.

Обвинувачений провину не визнав і пояснив, що того дня з сім’єю їхав до Києва. Знайомий попросив його взяти пакет і передати пакет його родичам в Умані на посту ДАІ. Отримання грошей поліцейський заперечував.

Чоловік, якому відводилась роль пособника в зловживанні впливом, на допиті в суді визнав, що брав гроші в представника охоронної фірми, але 15 тисяч були не в доларах, а гривнях. Причому 10 тисяч гривень він брав за допомогу в охороні агітаційних палаток “Оозиційного блоку”. Але того ж дня передав ці кошти своєму знаймому начальнику поліції, щоб той по дорозі передав їх його родичам в Умані.

У кінці липня цього року пособника на його власне прохання звільнили від кримінальної відповідальності за строками давності (5 років).

Щодо ексначальника поліції суд ухвалив виправдувальний вирок і пояснив, що докази не свідчать про вчинення інкримінованого злочину, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК: у жодному протоколі, у жодному відеозаписі, аудіофайлі, не йдеться про обіцянку обвинуваченого вплинути на посадовців поліції.

Жоден із допитаних свідків не підтвердив отримання неправомірної вигоди або вплив на кого-небудь.
Крім того, з’ясувалося, що повернення майна пляжного клубу «Калетон» не відбулося, що також нібито спростовує версію обвинувачення.

Клопотання про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та ухвали суду про надання дозволу на їх проведення на стадії досудового розслідування не були відкриті стороні захисту. Суд також вважає це підставою для визнання доказів недопустимими.

Також неможливо встановити, які слова та фрази вимовляються в деяких розмовах, зафіксованих у файлах на картках пам`яті внаслідок непридатності мовлення для ідентифікаційних досліджень та словесної нерозбірливості.

Експерт-мовознавець не змогла пояснити, як оперуповноважений міг скласти протоколи за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, якщо на думку експертів носії, на яких зафіксована інформація, не придатні для цього, оскільки розмови є нерозбірливими.

Під час розгляду справи, на думку суду, допущено невиправдану тяганину під час дослідження інформації на картках пам’яті. Десятки годин було витрачено на прослуховування, але захист також хотів отримати копії всіх 15 носіїв, аби мати можливість додатково прослухати і підготуватися до дебатів. Але технічно це виявилося неможливо. У вироку зазначається, що УСБУ в Одеській області наполегливо перешкоджало в отриманні копій, насії, кажучи, що програмне забезпечення, що розблоковує доступ до інформації на картках, відноситься до державної таємниці із ступенем секретності «таємно» і не може бути надано.

Крім того, суд визнав, що у справі порушено підслідність. Наступного дня після реєстрації кримінального провадження виконувачем обов`язків військового прокурора Південного регіону України Візнюком П.М. доручено досудове розслідування слідчому військової прокуратури Херсонського гарнізону. Постанова мотивована наявністю у перших керівників Одеського міського управління ГУМВС особистих зв`язків з працівниками правоохоронних, судових, державних органів, а також органів місцевого самоврядування Одеси та Одеської області, які, ймовірно, сприятимуть їм в уникненні відповідальності. Тому військова прокуратура Одеського гарнізону з об’єктивних причин неспроможна забезпечити ефективність досудового розслідування кримінального провадження щодо цих осіб.

Суд це не переконало. Розслідування у військовій прокуратурі Одеського гарнізону тривало тільки один день і, на думку суду, в постанові відсутня оцінка досудового розслідування як неефективного, будь-яке мотивування з цього приводу відсутнє.

Порушення підслідності і збір доказів неуповноваженим органом тягне за собою визнання всіх здобутих доказів недопустимими.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"