НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

РУБРИКАТОР

Екскерівник апарату Старобільського суду, який став суддею в «ЛНР», заочно отримав вирок

11.11.2023

Колишнього співробітника Старобільського районного суду Луганської області визнали винним у державній зраді (вирок від 8 листопада).9 березня 2022 року Нещерет узяв участь у зборах суддів та співробітників суду. Чоловік висловився за співпрацю з росіянами і закликав писати заяви про прийом на роботу до так званих судових органів «ЛНР».

У подальшому Нещерет почав працювати в окупаційному суді. Він залишається на окупованій території і його судили заочно. Справу розглядав Івано-Франківський міський суд.

Голова суду, допитаний як свідок, розповів, що вранці 24 лютого організував збори суддів,  на яких також був присутній керівник апарату зі своїм заступником. Він дав вказівку заступнику керівника апарату видати суддям та працівникам апарату трудові книжки. Після розмови з головою Луганського апеляційного суду свідок підготував наказ та зупинив роботу суду у звʼязку з військовим вторгненням.

Свідок, який працював суддею, підтвердив, що того дня вони з колегами вирішили зібрати речі і розійтися по домівкам, тому що працювати було небезпечно. У Старобільську чулося як працює важка військова техніка, а також стало відомо що військовослужбовці РФ вже перетнули прикордонний пункт пропуску Мілове та рухаються в напрямку міста.

Ще одна суддя розповіла, що, коли евакуювалася до Дніпропетровської області, то приблизно в середині березня їй зателефонував обвинувачений. Він повідомив, що в приміщенні їх суду відбудеться нарада за участі голови «Верховного суду «ЛНР» Світлани Трифонової, на яку запрошуються усі судді та працівники апарату суду. Свідок відмовилася брати участь, але потім від колег дізналася, що нарада відбулась і в президії поряд із представницею судової влади «ЛНР» Трифоновою сидів Нещерет. Присутнім повідомили, що Нещерета призначають суддею.

У 20 числах березня голові суду подзвонила заступник керівника апарату і повідомила, що Нещерет у телефонній розмові вимагає, щоб вона повернула компʼютерну техніку, яку вона  за вказівкою голови вивезла в звʼязку з військовою агресією. Дещо пізніше обвинувачений з іншими працівниками суду приїхали до жінки додому і запропонували їй виходити на роботу до «Старобільського районного суду ЛНР». При цьому говорили, що Луганська область захоплена і України тут більше не буде.

Слідчому надали для огляду переписку в Viber між працівниками Старобільського районного суду. Зі скринів листування вбачається що секретар судового засідання відвідала приміщення суду і застала там порушену обстановку: зруйновані двері, в кабінетах сліди обшуків.

У серпні 2023 року Нещерета указом президента Російської федерації призначили суддею окупаційного Старобільського районного суду.

В Україні його засуджено до 15 років увʼязнення із конфіскацією майна.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"