НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Ексголову Балаклійського суду, який працював юристконсультом в окупантів, звільняють із посади

20.03.2024

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вирішила притягнути суддю Балаклійського районного суду Харківської області Володимира Купіна до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади. Про це йдеться у рішенні від 13 березня.Купін працював суддею із 2012 року. У лютому 2022-го він залишився на окупованій території і, за версією правоохоронних органів, перейшов на бік ворога.

3 червня 2022 року, перебуваючи у місті Куп’янськ Харківської області, Купін зайняв посаду «исполняющего обязанности заместителя начальника управления начальника отдела юридического сопровождения» в окупаційній адміністрації.

Перебуваючи у приміщенні захопленої росіянами Куп’янської районної державної адміністрації, Купін як представник окупаційної влади РФ приймав громадян і надавав їм юридичні консультації за російським законодавством і виконував інші доручені йому функції.

У дисциплінарній скарзі до Вищої ради правосуддя наводяться докази причетності Купіна до злочину. Це, зокрема, список співробітників окупаційної адміністрації, в якому є прізвище та ініціали судді Купіна та його номер телефону. Також знайшовся трудовий договір, укладений 3 червня 2022 року між головою окупаційної адміністрації Харківської області і Купіним. За місцем розташування окупаційної влади у приміщенні Куп’янського міськрайонного суду виявлено електронні документи щодо призначення Купіна на посаду, про штатну чисельність «ВГА ХО», накази тощо.

Жінка, яка обіймала посаду в окупаційній адміністрації повідомила, що бачила Купіна і знає, що він обіймав посаду начальника відділу юридичного супроводу, неодноразово бачила, які він консультував громадян під час окупації.

Ще низка свідків впізнали суддю за фотознімками як особу, котра бувала в приміщенні окупаційної адміністрації.

Місцевий адвокат стверджує, що бачив Купіна та його співмешканку в місті Балаклія Харківської області на чорному автомобілі «Део Ланос» із позначкою «Z» та георгіївськими стрічками. Адвокат бачив, що Купін заходив окупаційного коменданта міста Балаклія як до свого товариша та безпосередньо з ним спілкувався, а також пропонував свідкові працювати в очолюваному ним відділі в окупаційній адміністрації в Куп’янську.

Коли цю територію  Харківщини звільнили збройні сили України, Купін, за даними прокуратури, у вересні 2022 року виїхав до Російської федерації, де, ймовірно, перебуває і понині. За інформацією СБУ, Купін отримав паспорт громадянина Російської федерації.

У лютому 2023 року Купіну заочно оголосили підозру в державній зраді у період війни з перспективою 15 років увʼязнення або довічно. Українські правоохоронці оголосили суддю у розшук.

У листопаді 2023-го Червонозаводський райсуд міста Харкова ухвалив заочно розглядати справу за обвинуваченням Купіна.

Харківський апеляційний суд не надав ВРП позитивної характеристики про Купіна. Повідомив лише, що під час надання методичної допомоги Балаклійському районному суду Харківської області зауважень до роботи судді Купіна не виникало.

Балаклійський районний суд Харківської області відповів, що за період роботи Купін зарекомендував себе позитивно. До роботи ставився відповідально, обов’язки судді виконував сумлінно. У роботі проявляв самостійність та ініціативу. Судді Купіну притаманні професійна компетентність та правова грамотність під час здійснення правосуддя. Особливу увагу суддя приділяв питанням щодо якісного та оперативного розгляду справ і встановленню істини. Судові засідання проводив за нормами чинного процесуального законодавства.

Друга дисциплінарна палата на основі наданих матеріалів дійшла висновку, що Купін допустив поведінку, що порочить звання судді і підриває авторитет правосуддя і заслуговує на звільнення. Таке рішення ще може бути оскаржене до Вищої ради правосуддя.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"