НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Ексголові СБУ зраднику Якименку висунули підозру в катуванні цивільних на Херсонщині

06.02.2023

Колишнього голову Служби безпеки України підозрюють у держзраді і жорстокому поводженні з мешканцями окупованих територіях.Як ідеться у тексті підозри, Якименко був залучений російською владою до придушення будь-яких проявів незгоди з окупаційною політикою.

У квітні-травні минулого року за аналогією з ФСБ РФ створено збройне формування — «Государственная служба безопасности Херсонской области», яке очолив Якименко. Вважається, що чисельність цієї організації становила не менше 70 осіб.

«Служба» базувалася у приміщенні офісного центру в Херсоні по вулиці Пилипа Орлика, 15. Крім того, підлеглі Якименка захопили приміщення Херсонської облдержадміністрації, приміщення Господарського суду Херсонської області і ресторан «Palazzo».

Співробітники «Государственной службы безопасности Херсонской области» відшукували та затримували громадян України, у тому числі проукраїнських активістів, противників окупаційної влади, інших цивільних осіб. Людей викрадали з дому або ловили на вулиці.

Полонених намагались видавати за військових або диверсантів і проводили позасудові репресії над ними, катували, змушували зізнатися в участі у диверсійно-розвідувальних групах, допомозі Збройним силам України. Підлеглі Якименка також збагачувались за рахунок так званих «викупів», які отримували за визволення незаконно утримуваних громадян.

Упродовж червня-листопада місяця представники цього збройного формування незаконно ув’язнили більше 30 осіб. З відома командира Якименка у кайданках і під примусом або погрозою вбивства людей поміщали до камер катівні у підвальному приміщенні офісної будівлі на вулиці Пилипа Орлика, 15. В’язнів тримали у виснажливих умовах протягом різного проміжку часу — від однієї доби до трьох місяців.

Людей обмежувалали в їжі та воді, били кийками, руками та ногами, катували електричним струмом, душили, імітували розстріли. Їх відпускали, коли вони погоджувались обмовити себе під відеозапис або підписати документи із неправдивими свідченнями.

Якименко підозрюється у керівництві незаконним збройним формуванням і участі в ньому (ч.3, ч.4 ст.260 ККУ), у державній зраді в умовах воєнного стану (ч.2 ст.111 ККУ), в жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 ККУ) і в умисних діях з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України (ч.2 ст.110 ККУ).

Нагадаємо, що Олександр Якименко керував Службою безпеки України у 2013-2014 роках. Раніше очолював Управління СБУ в Донецькій області і в Севастополі.

19 лютого 2014 року у зв’язку з подіями Революції гідності Якименко як голова СБУ оголосив «антитерористичну операцію», що передбачало застосування зброї проти активістів в центрі Києва. За кілька днів Якименко втік з України і в подальшому був оголошений у розшук та заочно звинувачений у низці злочинів — державній зраді, шпигунстві і перевищенні влади, що призвело до тяжких наслідків.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"