НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Ексголова кримської СБУ Кулініч знайомиться з матеріалами справи, їх 42 томи

11.05.2023

Колишньому начальнику ГУ СБУ в АР Крим Олегу Кулінічу, підозрюваному в державній зраді, ще на два місяці продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу Печерського райсуду Києва від 1 травня.

5 квітня 2023 року прокурор визнав зібрані докази достатніми для складання обвинувального акту та завершення досудового розслідування.

Наразі триває ознайомлення підозрюваного та його захисників із матеріалами справи, обсяг яких складає 42 томи і з яких 3 томи містять відомості, що становлять державну таємницю,  а також із речовими доказами.

Скільки буде тривати ознайомлення захисту з матеріалами досудового розслідування поки не відомо.

Підозрюваному продовжили запобіжний захід до кінця червня.

Нагадаємо, що Кулініча затримали 16 липня 2022 року.

Він колишній керівник Головного управління СБУ в АР Крим. Був призначений президентом Зеленським у жовтні 2020-го. 2 березня 2022 президент його звільнив. Цього ж дня зареєстровано кримінальне провадження, в якому Кулінічу згодом повідомлено підозру.

На момент затримання Кулініч обіймав посаду помічника голови СБУ Івана Баканова з особливо важливих доручень.

За версією слідства, посадовець СБУ умисно приховав інформацію про плани та наміри збройних сил РФ щодо нападу з тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України.

24 лютого о 01 год. 03 хв. він отримав інформацію про плани та наміри нападу збройних сил РФ у чаті «Штаб», у додатку-месенджері «Element», який використовувався керівництвом та особовим складом ГУ СБУ в АР Крим.

Це повідомлення було опубліковане заступником начальника ГУ СБУ в АР Крим в результаті радіоперехоплення УВ «Південь». У повідомленні йшлося, що о 4-ій ранку підрозділи збройних сил РФ розпочнуть наступ із тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України. Цю інформацію було заплановано направити через захищені засоби зв’язку на адресу Центрального апарату СБУ для доповіді керівництву держави і заходів реагування.

За матеріалами справи, Кулініч, ознайомившись із повідомленням, о 1 год. 11 хв. надав вказівку порахувати кількість техніки. Він нібито умисно не підписав підготовлене шифроване інформаційне повідомлення та не дав жодної вказівки підлеглим працівникам про доведення змісту отриманої розвідувальної інформації керівництву СБУ.

Кулініч служив в органах СБУ на оперативних та керівних посадах з травня 1994 року по квітень 2001 року, з лютого 2002 року по жовтень 2005 року, з серпня 2006 року по жовтень 2006 року та з травня 2008 року по середину липня 2022 року.

Нагадаємо, що Державне бюро розслідувань розслідує діяльність злочинної організації за участі українських посадовців і співробітників спецслужб Російської Федерації.

За невстановлених слідством обставин керівником 9-го (“українського”) управління Департаменту оперативної інформації 5-ої служби Федеральної служби безпеки РФ Ігорем Чумаковим створено ієрархічне об’єднання — злочинну організацію, до складу якої ввійшли співробітник 1-го відділу 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ої служби Федеральної служби безпеки РФ Олександр Чуліндін, кадровий співробітник Департаменту оперативної інформації 5-ої служби Федеральної служби безпеки РФ Марина Терентьєва, колишній заступник секретаря РНБО України Володимир Сівкович, співробітник Служби безпеки України Олег Кулініч та інші поки невстановлені особи з представників російської влади та громадян України.

Вищезгадані особи начебто організувалися для розвідувально-підривної роботи проти України, а саме шпигунства, тобто збирання і передачі в Росію інформації, що становить державну таємницю України, а також підбурювання громадян України до державної зради.

Безпосередньо організовувала та здійснювала збір, аналіз і передачу інформації, що становить державну таємницю України, росіянка Терентьєва, яка будучи кадровим працівником ФСБ, має посаду-прикриття — є членом Союзу журналістів РФ і позаштатним фотокореспондентом інформаційного агентства «ІТАР-ТАСС».

Кулініч, маючи доступ до держтаємниці, безпосередньо збирав інформацію як особисто, так і через залучних осіб.

Члени цього угрупування, зокрема, Кулініч начебто впливали на кадрові та управлінські рішення у структурі Служби безпеки України та сприяли приховуванню від СБУ та керівництва держави України планів РФ щодо нападу 24.02.2022 з території окупованого Криму на материкову частину України та ін.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"