НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Ексгенералу СБУ Наумову, який сидить за ґратами у Сербії, в Україні повідомили про другу підозру

26.10.2022

Ексгенералу Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрію Наумову повідомили про другу підозру в Україні.

На даний момент, після затримання 7 червня у Сербії, він сидить там у в’язниці. Цього разу Наумова підозрюють у шахрайстві та нанесенні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Про це йдеться в офіційному повідомленні, опублікованому на сайті Офісу генерального прокурора, пише Радіо Свобода. Наумова підозрюють у у веденні в оману держорганів з метою збереження собі високої зарплати.

Зокрема, під час перебування на посаді керівника державного підприємства “Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною “відчуження”, яке займається Чорнобильською зоною відчуження, він нібито “заволодів чужим майном шляхом обману, особливо великих розмірів”.

“У 2019 році посадова особа вирішила влаштуватися на військову службу в СБУ, не будучи при цьому призваною, що могло б дати легальні підстави для збереження заробітної плати на попередньому місці роботи, і продовжуючи перебувати на посаді керівника вищезгаданого держпідприємства, отримуючи за це гроші”, – йдеться у повідомленні про підозру.

Слідство з’ясувало, що Наумов розумів, що робить. Він добре усвідомлював, що “не призивався на військову службу до СБУ, не перебував у запасі чи резерві” і що це “пов’язано не з виникненням кризової ситуації, що загрожує національній безпеці”, а “є способом реалізації своєї подальшої професійної кар’єри на керівних посадах у структурі Центрального управління СБУ”.

Слідчі заявили, що контракт на проходження військової служби в СБУ Наумов уклав “добровільно, з власної ініціативи” та за відсутності призову. Але водночас він звернувся із заявою до Державного агентства України з управління зоною відчуження та попросив тимчасово звільнити його від виконання обов’язку директора держпідприємства, але зберегти посаду та середню заробітну плату.

Таким чином, за період з червня 2019 по березень 2021 року Наумов отримав близько 3,2 мільйона гривень зарплати.

“Своїми навмисними діями, що виразились у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайства), скоєного в особливо великих розмірах, Андрій Наумов вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 190 КК України” – йдеться у тексті підозри.

Ця санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 12 років із конфіскацією майна.

Крім того, 7 вересня на сайті ОДП з’явилося повідомлення про підозру Наумову і за іншими статтями. Його підозрювали “у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем та зловживанні владою або службовим становищем (ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України)”.

Ці підозри також стосуються його діяльності на посаді директора ДП “Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження”.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"