НОВИНИ

21.10.2024

18.10.2024

17.10.2024

16.10.2024

15.10.2024

14.10.2024

11.10.2024

10.10.2024

РУБРИКАТОР

Двох суддів рекомендуватимуть звільнити з посади — рішення ДП ВРП

10.07.2024

Дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя внесуть подання про звільнення з посад двох суддів, щодо яких є підстави підозрювати їх у перебуванні на окупованих територіях. Такі рішення сьогодні ухвалили друга і третя ДП ВРП за результатами розгляду дисциплінарних справ.Так, друга ДП ВРП погодилася із притягненням до дисциплінарної відповідальності у вигляді подання про звільнення з посади судді Лисичанського міського суду Луганської області Андрія Березіна, відрядженого до Славутського міськрайонного суду Хмельницької області. За даними Служби безпеки України суддя не з’явився в суд, до якого був відряджений рішенням Голови Верховного Суду.

За озвученою доповідачем Романом Маселком інформацією, у правоохоронних органів є дані про те, що А.Березін у вересні 2023 року, ймовірно, отримав паспорт громадянина рф та йому присвоєний ідентифікаційний номер рф. Наразі суддя не виходить на зв’язок, місце його перебування не відоме ні ДСАУ, ні суду, де він працював. Але, скоріш за все, він знаходиться на окупованій території України.

Аналогічне стягнення застосувала третя ДП ВРП до судді Генічеського районного суду Херсонської області Наталії Шарко. За даними Харківської обласної прокуратури, вона «добровільно погодилася співпрацювати із невстановленими представниками рф, надавати їм допомогу в підривній діяльності проти України, виконувати незаконні завдання щодо становлення окупаційної влади рф на тимчасово окупованій території Херсонської області, зокрема, щодо створення та функціонування незаконного судового органу на тимчасово окупованій території міста Генічеська Херсонської області».

Власне, на момент подання скарги досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 Кримінального кодексу ще тривало, й судді навіть не повідомлялося про підозру. Але доповідачеві у цій дисциплінарній справі Олегу Кандзюбі були надані докази того, що Н.Шарко «за власним бажанням ухвалювала судові рішення за законодавством

Наразі обидва судді відсторонені від здійснення правосуддя – до ухвалення ВРП рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення дисциплінарної палати.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"