НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

РУБРИКАТОР

Двох прокурорів Донецької прокуратури і пенсіонера ОВС за корупцію відправили за ґрати

10.11.2023

Вищий антикорупційний суд засудив до позбавлення волі двох ексначальників відділів прокуратури Донецької області і адвоката (вирок від 31 жовтня).Йдеться про Сергія Українського, який обіймав посаду начальника Відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратурі Донецької області і Максима Кального, який був начальником відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Донецької прокуратури. Третім фігурантом є адвокат Андрій Чернишов, пенсіонером органів внутрішніх справ.

За версією обвинувачення, Український за пособництва Кального і авоката  Чернишов одержав від іншого адвоката 10 тисяч доларів  неправомірної вигоди.

У березні 2016 року на контрольному пункті «Зайцеве» під час огляду особистих речей в автомобілі громадянина України виявили приховані ним 4,8 млн російських рублів. Гроші вилучили і арештували.

Водія представляли два адвокати, один із яких Андрій Чернишов. Другий адвокат мав кримінальне минуле – у 1995 його засудили за умисне вбивство, у 2016-2017 роках він фігурував у низці кримінальних проваджень щодо шахрайства і створення та утримання місць розпусти, звідництва і торгівлі людьми.

У вересні-грудня 2016 року адвокати тричі звертались до слідчого судді Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя з клопотанням про скасування арешту з коштів, але отримували відмови. Тільки в березні з четвертого разу це клопотання було задоволено і суд ухвалив скасувати арешт.

Дізнавшись про це, начальник відділу прокуратури вирішив отримати за повернення грошей 10 тисяч доларів. А у випадку відмови сплати хабара хотів арештувати кошти в новому кримінальному провадженні щодо фінансування тероризму.

Вимогу хабара озвучили одному із адвокатів. Чернишов, який був колишнім правоохоронцем, нібито став пособником працівників прокуратури, їх посередником. Він мав узяти гроші в колеги-адвоката і принести в заздалегідь визначене місце.

Український визначив, що гроші треба доставити до пункту обміну валют, що знаходився неподалік будівлі прокуратури Донецької області у місті Маріуполь. Адвокат Чернишов мав назвати пароль, після чого співробітник пункту прийняв би гроші і згодом конвертув би у гривню за найвигіднішим курсом і зберігав протягом визначеного часу.

Адвокат, якому сказали платити хабар в інтересах клієнта, звернувся із заявою про злочин до Служби безпеки України.

22 березня 2017-го адвоката-пособника затримали в торговельному центрі «Шоколад». При собі він мав конверт із 10 тисячами доларів, які недоніс у пункт обміну валют. Того ж дня були затримані і його спільники.

У суді всі троє вину не визнали і стверджували про фальсифікації і провокацію.

Головний обвинувачений казав, що не мав ніяких контактів із адвокатом, якого затримали з грошима. Слідчі зафіксували, як він по телефону домовлявся із дружиною,  щоб її друг (мова спілкування російська) «…взял документы на отстой», «Большую партию мне надо, чтоб он принял, поменял у себя, а вернее у него полежали пока. Один ноль, ну эквивалент 2,7, 270 правильно? Я думаю, так правильнее всего, ему закинут, он может обменять и держать «в писателях», недели полторы? Давай тогда это сегодня сделай… Ты как быстро с человеком можешь договориться? Мне надо пораньше. В течение двух хотя бы».

Суд зробив висновок, що обвинувачений просив свою дружину, щоб її друг «взяв на відстій» 10 тисяч доларів США, що складало еквівалент приблизно 270 тисяч гривень, як він їх назвав «большая партия [документов]… один ноль (що становить число 10) еквивалент 2,7, 270». Кошти необхідно було обміняти і тримати хоча б півтора тижні «у письменниках», інакше кажучи, у гривні купюрами номінальною вартістю по 100, 200 або 500 гривень, позаяк на лицьовому боці банкнот національної валюти України зображені портрети діячів історії та літератури України.

В іншій телефонній розмові посадовець прокуратури уточнював у дружини: «Какой пароль, и как девочку зовут? Мне надо что б там приняли…Будет мужчина в возрасте. Пароль и все. Пароль и оставляет пакет…».

Обвинувачений намагався переконати суд, що 10 тисяч доларів їм напередодні подарував дідусь дружини з нагоди її вагітності та майбутнього народження правнука. І начебто з дружиною він домовлялвся саме про обмін цих коштів, бо сам намагався уникати відвідування пунктів обміну валют з огляду на роботу в органах прокуратури. Коли повідомив дружині, що пакунок принесе «чоловік у віці», то мав на увазі власного батька.

Але суд не повірив у таку версію. Адже в спілкуванні між членами однієї родини немає потреби називати подарунок дідуся «большой партией документов», а власного батька – «мужчиной в возрасте» або «человеком», національну валюту – «писателями» тощо.

Захист звертав увагу суду на те, що адвокат, який заявив про злочин, є неблагонадійною особою, бо судимий за умисне вбивство. Цього разу він нібито діяв за вказівками СБУ,  був їх позаштатним агентом щоб уникнути кримінальної відповідальності в інших справах.

Така сторінка біографії заявника, як засудження за умисне вбивство у 1995 році, в силу давності цих подій та характеру скоєного злочину, на думку суду, не може доводити, що цей чоловік систематично діє як провокатор і звертається із завідомо неправдивими повідомленнями про злочини. Водночас статус підозрюваного у кримінальних провадженнях щодо шахрайства, створення або утримання місць розпусти і звідництва, торгівлі людьми, якими тяжкими не були б такі протиправні дії, свідчить лише про проведення досудового розслідування з метою перевірки відомостей щодо вчинення таких кримінальних правопорушень.

Із записів НСРД вбачається, що фігуранти з метою конспірації часто користувалися кодовою мовою, іменами казкових персонажів. Проте для колегії суддів є очевидним, що працівники прокуратури не обговорювали казку-повість чи мультфільм.

Адвокат Чернишов намагався переконати суд, що 10 тисяч доларів були гонораром. Але його напарник заявив в СБУ, щоб підставити його і заволодіти всією сумою.

Однак записані розмови свідчили, що адвокати добре усвідомлювали, що це не їх гонорар і засмучувались, що вони «себя тут не видят» і «ничего тут не прикурят». Водночас Чернишов обіцяв таке: «…Если что-то скажут, что мое, я тебе половину отдам». Та відомо, що прокурор і справді не планував ділитися із посередником: «Запакуйте все, его задача будет только все передать», «Потом спасибо скажем».

Майже одразу після викриття органами правопорядку корупційної схеми за участі прокурорів, кримінальне провадження, в якому були арештовані 4,8 млн російських рублів, закрили за відсутністю складу кримінального правопорушення.

Суду не вдалося допитати як свідків адвоката-заявника і його клієнта, в якого вилучали 4,8 млн російських рублів, а також співробітницю і власника пункту обміну валют.

Після окупації міста Маріуполя збройними формуваннями Російської Федерації навесні 2022 року місцезнаходження цих свідків не вдалося встановити.

Для пошуку заявника прокурор використовував можливості національної правоохоронної системи та інформаційної системи Інтерполу, проте це було марним. Чоловік підконтрольну Україні частину кордону не перетинав, з першого кварталу 2022 року жодних доходів в Україні не декларував. Під час особистого спілкування із секретарем судового засідання 19 серпня, 27 вересня, 24 листопада 2022 року та 12 січня 2023 року в додатках Telegram та Viber свідок неодноразово повідомляв, що не бажає брати участь у судовому засіданні, вимагав надати йому житло та змінити його персональні дані з метою захисту, а згодом «перейшов до неприйнятного формату спілкування».

Національне антикорупційне бюро України та Служба безпеки України повідомили, що заявник перебуває на тимчасово окупованій території Донецької області.

Співробітниця пункту обміну валюти у спілкуванні з секретарем судового засідання повідомила, що вона «втратила все та дотепер знаходиться в окупованому Маріуполі, а тому взяти участь в судовому засіданні не має можливості», після чого поклала слухавку та на звʼязок більше не виходила.

Колишнього посадовця прокуратури Українського засудили до 7 років увʼязнення із конфіскацією майна. Його напарники отримали по 6 років.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"