НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Двох екскомандирів “Беркуту” судитимуть за спроби знищити докази вбивств на Майдані

08.05.2024

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальні акти стосовно двох колишніх командирів полку та спецроти ПМОП «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві.

Їм інкриміновано перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, викрадення, привласнення вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин та заволодіння ними шляхом зловживання службовим становищем, незаконне виготовлення, переробку вогнепальної зброї, незаконне видалення та зміну її маркування, а також заволодіння особливо важливими офіційними документами (ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 262, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 263-1, ч. 2 ст. 357 КК України).

Розслідуванням встановлено, що 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській працівники правоохоронних органів на виконання злочинного наказу застосували вогнепальну зброю до мирних учасників акції протесту. Внаслідок цього загинули 48 людей, 90 учасників акцій протесту отримали вогнепальні кульові поранення.

Командири полку та спецроти «Київського Беркуту», усвідомлюючи, що їх підлеглі вчинили масові умисні вбивства та замахи на умисні вбивства учасників акції протесту, вирішили приховати сліди злочинів та знищити знаряддя вбивств.

З цією метою 21 лютого 2014 року обвинувачені організували й забезпечили переміщення та вивезення вогнепальної зброї, яка використовувалась під час вчинення злочинів, а саме: 24 автоматів АКМС, снайперської гвинтівки Драгунова, 3 рушниць «Форт-500» та рушниці «Форт12».

Зброю вивезли з території місця дислокації ПМОП «Беркут» у невстановлене місце, де її незаконно знищили, розрізавши на частини та видаливши серійні номери.

Після цього частину знищеної вогнепальної зброї втопили в притоці річки Дніпро – річці Віта, а частину закопали на її березі.

Крім цього, командир полку заволодів особливо важливими офіційними документами ПМОП «Беркут», які містили сліди злочинів, та здійснив усі необхідні дії для зникнення цих документів,

Таким чином він намагався ускладнити ідентифікацію підлеглих правоохоронців, які вчинили масові вбивства та замахи на вбивства.

Нагадаємо, що раніше, за результатами підтримання публічного обвинувачення прокурорами Офісу Генерального прокурора, заочно засуджено до 10 років позбавленні волі колишнього заступника керівника одного з управлінь МВС України, який здійснив знищення та приховування вищевказаної зброї.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"