НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Доцільніше витрачати гроші на лікування хворих в’язнів, а не на їхнє транспортування

03.04.2017

Одним з найбільших порушень прав людини в пенітенціарних закладах України є порушення права на медичну допомогу. Сьогодні онкохворий ув’язнений не може лікуватися за місцем відбуття покарання. Його мають транспортувати в спеціалізований медичний заклад державної пенетенціарної служби, який може знаходитись в протилежному кінці країни. На цій проблемі наголосив керівник Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов на нараді з питань реформування діяльності медичних службових установ Державної кримінально-виконавчої служби України.

17629943_855153047956292_9142716193703128702_n

Сьогодні ув’язнених лікують в спеціалізованих медичних закладах державної пенітенціарної служби. Наприклад, ув’язнених, які мають онкологічні захворювання, мають везти у Львів, де є спеціалізована лікарня. Як наслідок – конвоювання такої людини з Запоріжжя до Львову іноді може тривати до двох місяців. На це, між іншим, витрачаються величезні кошти. Якщо ж хворих ув’язнених лікувати в медичних закладах системи охорони здоров’я за місцем відбуття покарання, можна зекономити кошти, які до цього витрачалися на їх транспортування“, ­– розповів Юрій Бєлоусов.

В зв’язку з цим, Експертний центр з прав людини вітає позицію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Генерального прокурора, Міністра охорони здоров’я щодо передачі усіх медичних закладів державної пенітенціарної служби до Міністерства охорони здоров’я. Важливо, щоб цей процес був добре спланований та скоординований.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко звернув увагу на зростання рівня смертності, зокрема, у Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Львівській, Херсонській та Сумській областях (станом на 30.03.2017 померло 144 ув’язнених та засуджених проти 112 за аналогічний період минулого року). Генпрокурор наголосив, що катастрофічно не вистачає лікарів та середнього медичного персоналу, укомплектовування посад яких у багатьох установах не перевищує 50-60 %, а акредитація медичних частин установ, лікарень ДКВС та атестація медичних працівників у більшості випадків не проведена, оскільки на це не виділяються кошти. За його словами, державне фінансування потреб медичного забезпечення поточного року, як і останні декілька років не перевищує 22-23 %, а медичне обладнання взагалі не оновлюється та щонайменше на 70 % є застарілим або не функціонує.

«Це не повний перелік тієї критичної ситуації, яку ми зараз маємо, тому не дивно, що наша держава систематично програє справи у Європейському Суді з прав людини через випадки ненадання або неналежного надання медичної допомоги, які Високим Судом прирівнюються до катувань», – підкреслив Генпрокурор, назвавши справу «Савінов проти України», «Сокіл проти України», «Луньов проти України», «Сергій Антонов проти України», «Ярошовець та інші проти України» тощо.

Він додав, що щодня надходять численні скарги. Загалом, за виявленими порушеннями з приводу ненадання засудженим медичної допомоги поточного року розпочато понад 20 кримінальних проваджень.

31 березня в Генеральній прокуратурі України відбулась за участю керівників центральних органів виконавчої влади. На заході були присутні Генеральний прокурор України Юрій Луценко, Міністр юстиції України Павло Петренко, в. о Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, Міністр фінансів України Олександр Данилюк, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська та представники громадськості.

фото – facebook Генеральної прокуратури України

Джерело

 

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"