НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Дотримання інформаційних прав в Генеральній прокуратурі України: результати перевірки

14.11.2018

З метою усунення недоліків, пов’язаних із забезпеченням права на доступ до публічної інформації та права на звернення громадян, працівники Департаменту моніторингу інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили моніторинговий візит до Генеральної прокуратури України.

Під час візиту встановили, що розгляд звернень громадян в ГПУ здійснюється з дотриманням положень профільного закону та відповідних підзаконних актів.

Особистий прийом громадян проводиться за визначеною адресою. Інформація щодо проведення особистого прийому розміщена на сайті ГПУ та на стендах у відділі особистого прийому.

У ГПУ функціонує «гаряча лінія». Звернення, подані за допомогою неї, реєструються у журналі, після чого передаються на розгляд прокурору-виконавцю.

Під час моніторингу проаналізували звернення громадян, які надійшли у липні – вересні 2018 року. У результаті порушень права на звернення не виявлено.

 Варто додати, що ГПУ регулярно здійснює навчання співробітників, які організовують, забезпечують та здійснюють розгляд звернень громадян, що дозволяє підтримувати напрямок на відповідному рівні.

Працівники Секретаріату Уповноваженого також здійснили аналіз запитів на інформацію та наданих на них відповідей ГПУ. У результаті перевірки значних порушень Закону України «Про доступ до публічної інформації» не виявили. Відповіді на запити надавалися в строк, визначений законодавством, дотримуються вимоги відмови в задоволенні запиту на інформацію, чітко розмежовуються поняття звернення громадян та запиту на інформацію.

У той же час, у ході моніторингу виявили порушення вимог пункту 11 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації». На сайті ГПУ відсутні службові номери засобів зв’язку, адреса електронної пошти Генерального прокурора України та його заступників, а також керівників структурних підрозділів.

У межах інформаційно-просвітницької роботи, працівникам ГПУ надали практичні рекомендації щодо дотримання положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» та наголосили на неухильному їх дотриманні.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"