НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

До лав ЗСУ хочуть мобілізовувати навіть довічників — проект

18.03.2024

Для перемоги у війні необхідно докласти ще багато зусиль. А тому, вважають нардепи, слід використовувати всі наявні можливості для збільшення мобілізаційного ресурсу, зокрема, за рахунок засуджених.Тому вони зареєстрували свій проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом під час особливого періоду» (№11079).

Нардепи переконані, що серед тих, хто відбуває покарання, є «мотивовані та патріотично налаштовані громадяни, готові спокутувати власну провину перед суспільством на полі бою». Причому, на відміну від позиції Мін’юсту, таку можливість вони пропонують надати усім ув’язненим лише за винятком тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України.

Додатковими обмеженнями стане вік — не менше трьох років до досягнення межі, передбаченої ст.22 закону «Про військовий обов’язок і військову службу». Крім того, такий засуджений має бути визнаний військово-лікарською комісією придатним до військової служби та мати достатній рівень фізичної підготовки.

Осіб, які виявлять бажання умовно-достроково вийти на волю та взяти в руки зброю, суд ухвалою звільнятиме від відбування як основного, так і додаткового покарання. На підставі цього рішення їх доставлятимуть із в’язниці прямо до ТЦК для укладання контракту. Потім вони потраплятимуть до спеціалізованого підрозділу військової частини, де й проходитимуть службу.

Таким чином вони отримуватимуть винагороду на рівні з іншими військовослужбовцями. Водночас, таким військовослужбовцям не надаватиметься ані щорічна основна, ані відпустки за сімейними обставинами чи з інших поважних причин. Більше того, демобілізуватися вони зможуть або після досягнення граничного віку, або за станом здоров’я, якщо ВЛК визнає їх непридатними для подальшої служби, або після закінчення війни.

Аби в таких осіб не було спокуси піти у самоволку, нардепи пропонують доповнити КК статтею 336 2 . Вона передбачатиме додатковий строк від 5 до 8 років за ухилення від проходження військової служби за контрактом особою, яку було звільнено умовно-достроково від відбування покарання для проходження військової служби.

Утім, оскільки проект не містить жодних обмежень щодо строку невідбутого покарання чи тяжкості злочину, на такі умови цілком можуть пристати особи, які відбувають довічне ув’язнення. Адже для них це шанс після завершення війни залишитися на свободі або організувати собі цю свободу власноруч, не очікуючи перемоги.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"