НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Дніпровська установа виконання покарань № 4: переповнені камери і антисанітарія

11.02.2022

Порушення прав ув’язнених на честь та гідність, переповнені камери, антисанітарія, відсутність нормальної вентиляції та освітлення, загроза пожежі.

Ці й інші порушення виявили представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини під час позапланового повторного моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарання № 4.

Як з’ясувалося, камерні картки засуджених і утримуваних осіб мають позначки щодо поділу відповідно до неформальної пенітенціарної субкультури. Також не дотримуються прийнятих норм площі в камері для однієї особи: в окремих камерах на засуджених припадає менш як чотири квадратні метри, а для ув’язнених – менш ніж два з половиною.

“В одній із камер, розрахованій на п’ятьох осіб, перебувало семеро, при цьому ліжко-місць передбачено тільки для шістьох осіб, унаслідок чого затримані особи вимушені спати по черзі. Частина металевих “камер-кліток” усе ще функціонує та використовується для тримання в них утримуваних осіб”, – зазначають перевіряльники.

Крім того, більшість камер потребують капітального ремонту, у них антисанітарія, відсутня примусова вентиляція, а також – враховуючи переповнення камер – задуха та підвищена вологість. Через застарілу мережу водовідведення стіни та стеля більшості камер вкриті грибком та пліснявою.

Також вікна надмірно заґратовані, тому в приміщеннях недостатній рівень природнього освітлення та постійно увімкнено штучне освітлення. А ліжка розташовані впритул одне до одного, що не забезпечує ув’язненим особистий простір і приватність.

“Виявлені порушення права на життя, оскільки не дотримується протипожежна безпека. Розетки та електропроводка, якими користуються засуджені, перебувають у незадовільному стані, що становить небезпеку для життя і здоров’я утримуваних осіб і персоналу установи”, – додають представники Омбудсмена.

Володимир Рибальченко

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"