НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Для участі у війні звільнили менш як 1% вʼязнів

07.09.2022

До 24 лютого в Україні за ґратами було приблизно 50 тисяч в’язнів, ще десятки тисяч перебували під слідством. Для участі у війні звільнили менш як 1%, і лише, тих, хто вже мав досвід у бойових діях. На початку повномасштабної війни влада внесла необхідні законодавчі зміни, які дозволили змінити запобіжний захід тим фігурантам кримінальних справ, які погодилися б доєднатися до Збройних сил України.

 Про це повідомляє “BBC News Україна”.Підрозділ “Торнадо”, бійців якого звільнили з вʼязниці та долучили до ЗСУ. Фото: Depositphotos

Для вже засуджених осіб була прискорена процедура президентського помилування. Як зазначає радник Офісу президента Олексій Арестович, таких випадків було приблизно чотири сотні.

“На 99% це колишні військові, які скоїли тяжкі злочини. Їх відправили на фронт, бо вони володіють необхідними професійними навичками”, – пояснив він.

Серед увʼязнених, які вступили до ЗСУ, зокрема, атовець Сергій Торбін (позивний Опер) і його побратими, яких засудили за вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк. Її 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду власного будинку. Дівчина померла в лікарні через три місяці.

Пішли на фронт і обвинувачені в гучній кримінальній справі про вбивство відомого журналіста Павла Шеремета. Один з керівників “Української правди” загинув від вибуху авто в середмісті Києва 20 липня 2016 року. Підозру в цьому злочині отримали троє людей, дотичних до української армії і відомі у волонтерському середовищі. Це боєць сил Спеціальних операцій ЗСУ Андрій Антоненко, військова медикиня Яна Дугар і дитяча лікарка та волонтерка Юлія Кузьменко. Зараз Антоненко та Дугар служать у війську, а Кузьменко волонтерить.

Крім того, звільнили з вʼязниці й “торнадівців”. Відомо, що “Торнадо” – це спецрота, сформована при МВС, до складу якої входили ексбійці батальйону “Шахтарськ”, розформованого через масові свідчення про мародерство в зоні АТО на Донбасі.

У 2015 році підрозділ “Торнадо” ліквідували, а 12 його бійців потрапили під слідство за звинуваченнями в тяжких злочинах. Серед них – пограбування цивільного населення, катування, викрадення і створення незаконного формування.

У квітні 2017 року всі “торнадівці” були визнані винними. Зокрема, командир роти Руслан Онищенко отримав 11 років в’язниці. Але наразі він та інші – на волі. З судових ухвал відомо, що принаймні троє звільнених ув’язнених уже воюють на фронті. Один з них, Данило Ляшук (позивний Моджахед), устиг отримати поранення, коли доставляв до свого підрозділу захопленого в полон російського військового.

Як зазначає ВВС, у Росії про масові акції з “вербування” ув’язнених у колоніях і тюрмах російські ЗМІ та правозахисні організації повідомляють із середини літа. За свідченнями самих засуджених, агітувати їх для відправлення на фронт навіть приїжджав особисто російський бізнесмен Євген Пригожин, якого називають неформальним власником Приватної військової компанії Вагнера. Набрати він зміг начебто понад тисячу бійців для російських сил вторгнення.

Нагадаємо, що серед ув’язнених охочих вступити до тероборони чи лав ЗСУ дуже багато, і в них досить сильна мотивація. Адже їхні рідні надсилають відео та фото зруйнованих російськими ракетами та бомбами будинків, розповідають про те, що коїться зараз у містах та селах.

Також багато українських вʼязнів долучилися до такої собі “роботи” на російських ресурсах: переконують росіян, що ця війна – не за їхні цінності, а також знижують у гуглі рейтинг компаній і закладів, що підтримують окупантів.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"