НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Десять членів ВРП добровільно пішли з посад

22.02.2022

Десять членів Вищої ради правосуддя достроково склали повноваження за власним бажанням.

Про це повідомили у ВРП.

Фото: pravo.ua

Члени органу вкотре вказали, що вважають призначення перевірки на доброчесність щодо них недотриманням норм закону. Її має здійснити Етична рада, куди увійшли міжнародні експерти, та яку сформували лише торік. Нещодавно її члени почали співбесіди з кандидатами на посади у ВРП.

“Можливість подальшого безперебійного функціонування ВРП за таких обставин (проведення перевірки – ред.) ставиться у пряму залежність від рішень та дій  Етичної ради, адже передбачена законом ймовірність відсторонення нею від посади бодай одного члена ВРП матиме наслідком припинення діяльності у зв’язку з відсутністю кворуму цього конституційного органу”, – йдеться у повідомленні ВРП.

Початок оцінювання чинних членів ВРП, як пояснює голова Етичної ради Лев Кишакевич, не веде до відсторонення від посади та зупинення їхніх повноважень, адже це можливе лише після завершення оцінювання, проведення співбесіди та у разі встановлення невідповідності критеріям доброчесності та професійної етики.

Вища рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який, згідно з законодавством, має стежити за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності та підзвітності перед суспільством. Однак члени ВРП не раз ігнорували інформацію щодо кричущих порушень суддів.

З серпня минулого року ВРП припинила розглядати дисциплінарні скарги на суддів через, як пояснюють там, закон про порядок призначення членів органу, що має допомогти його реформувати. Розгляд дисциплінарних скарг й до ухвалення закону відбувався неналежним чином, а тому відтермінування цього процесу до обрання нової ВРП не є критичним, пояснюють фахівці.

За словами голови правління фундації DEJURE Михайло Жернаков, нині до складу ВРП входять щонайменше 4 членів, щодо доброчесності яких є сумніви в активістів, а саме Оксана БлажівськаВіктор ГрищукВіталій Саліхов та Інна Плахтій. Щодо них Етична рада має здійснити перевірку.

“До кожного з них у суспільства є претензії, цікаво буде подивитися як їх оцінить Етична рада. Тепер у ВРП 16 вакансій, які мають бути заповнені, знов-таки, через Етичну раду – ту саму, про яку вчора Путін жалівся, що в ній перевагу мають незалежні міжнародні експерти”, – говорить Жернаков та зазначає, що орган, за розрахунками, має оновитись більше, ніж на три чверті.

Ще щодо одного члена ВРП та голови Верховного Суду Всеволода Князєва перевірка не проводитиметься.

Нагадаємо, що ВРП відправляє у відставку замість звільнення суддів, причетних до смертельних ДТП напідпитку та виправдання людей, яких звинувачували в сепаратизмі. Через відправлення у відставку замість звільнення з бюджету таким суддям виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання.

За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"