НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Депутати знову взялися за пенсії працівників ДБР: на що розраховувати пенсіонерам бюро

09.02.2023

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9002 про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань, яким пропонується визначити механізм пенсійного забезпечення працівників ДБР.Законопроєктом пропонується внести зміни до законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», поширивши норми цих законів стосовно пенсійного забезпечення та загальнообов’язкового державного соціального страхування на осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань.

Проєкт також передбачає, що пенсійне забезпечення осіб рядового і начальницького складу ДБР відбуватиметься в порядку та на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»; пенсійне забезпечення працівників Державного бюро розслідувань, які є державними службовцями, — в порядку та на умовах, передбачених законом України «Про державну службу».

В разі ухвалення документу у запропонованій редакції, то особи рядового та начальницького складу ДБР:

– будуть підлягати загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню;

– отримають право на призначення дострокової пенсії за віком.

Зі свого боку, члени сім’ї працівника ДБР отримають можливість претендувати на пенсію в разі втрати годувальника.

Молодший начальницький та рядовий склад Державного бюро розслідувань в разі настання інвалідності отримає шанс на пенсію, мінімальний розмір якої складає 120 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для осіб з інвалідністю з числа солдатів і матросів строкової служби, а особи середнього, старшого та вищого начальницького складу ДБР відповідно будуть отримувати 130 відсотків.

Це вже друга спроба врегулювати питання пенсійного забезпечення. Як повідомляла «Судово-юридична газета», у 2021 році в парламенті було зареєстровано відповідний законопроєкт. Однак ініціатива не знайшла підтримки депутатського корпусу. 1 грудня 2022 року документ було відхилено та знято з розгляду.

Ярослав Конощук

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"