НОВИНИ

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Депутат від «Слуги народу» розповів, які жорсткі кроки з очищення судової влади зробить Верховна Рада

07.06.2023

Президент Володимир Зеленський під час пресконференції 6 червня заявив, що голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, депутат від «Слуги народу»  Денис Маслов «повинен був розробити дуже серйозні, трохи жорсткі кроки щодо очищення судової гілки влади». «Подивимося, що вони приготують. Відповідні зміни до законів також мають підготуватись», – зазначив Глава держави.

Як відомо, 29 травня Верховна Рада ухвалила постанову, якою звернулася до РНБО з приводу проявів корупції в судовій системі. Автором проекту виступає Денис Маслов.Заява називається «про необхідність жорсткого і безкомпромісного подолання проявів корупції в системі правосуддя»

Зокрема цією заявою, Верховна Рада категорично засудила прояви корупції в органах правосуддя та підтримала рішуче й послідовне продовження судової реформи. Також в заяві сказано про необхідність таких досить конкретних, жорстких і безкомпромісних кроків, як «розглянути питання посилення відповідальності за вчинення корупційних злочинів суддями», «продовжити жорстку та безкомпромісну боротьбу з ганебними випадками недопустимої поведінки суддів, що порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя», «докорінно винищити корупцію у системі органів правосуддя» тощо.

В ефірі каналу «Ми-Україна» Денис Маслов на прохання ведучих прокоментував ці кроки.

«Маємо переглянути, можливо, доповнити Кримінальний кодекс, щоб була стаття з підвищеною санкцією відповідальність за злочини у сфері правосуддя. Якщо зараз судді, якого затримали на хабарі, може загрожувати від 5 до 8 років (якщо суддя ВС від 8 до 12 років). Ми думаємо, що під час війни це особливо тяжкий злочин. Тобто, де планка від 10 років», – зазначив він.

«Повірте, кроки будуть кардинальні. Зокрема і в заяві Ради ми зазначили, і на наступний день проголосували закон, який дозволяє відновити розгляд дисциплінарних скарг на суддів. Майже 10 тисяч скарг на суддів зараз лежать в ВРП», – пояснив Маслов, маючи на увазі законопроект 9261.

Нагадаємо, що розгляд скарг ВРП припинила влітку 2021 року після того, як сама ж Верховна Рада проголосувала відповідний закон, яким забрала повноваження розглядати дисциплінарні скарги на суддів у ВРП.

На питання, коли ж ВРП розгляне ці 9-10 тисяч скарг і чи не сплинуть строки давності для притягнення суддів до відповідальності, Денис Маслов відповів, що новий закон встановить «чіткі строки».

При цьому Денис Маслов відмітив, що згодом обробкою дисциплінарних скарг займатимуться дисциплінарні інспектори після того, як їх відберуть. Для них до другого читання можуть зменшити строк необхідного досвіду юридичної діяльності.

Разом з тим, для них вже встановили жорстку вимогу – кандидат у дисциплінарні інспектори має подати електронну декларацію.

Також голова Комітету зазначив, що 2007 суддів не завершили процедуру кваліфоцінювання, але не через їх вину. Всього зараз приблизно 4500 діючих суддів.

Нагадаємо, що Комітет обговорює також трансформацію Великої Палати Верховного Суду.

Наталя Мамченко

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"