НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Денісова просить пришвидшити криміналізацію злочинів ненависті за ознаками сексуальної орієнтації

01.04.2020

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наголосила на тому, що слід пришвидшити внесення змін до Кримінального кодексу України задля протидії злочинам ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.  

Про це йдеться в щорічній доповіді Омбудсманки за 2019 рік.

Денісова зазначає, що, попри взяті Україною зобов’язання щодо удосконалення законодавства для зменшення виявів дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, досі не було внесено жодної зміни до чинних нормативно-правових актів.

Водночас у документі наголошують, що такі зміни передбачено в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року. Йдеться, зокрема, про доповнення антидискримінаційного законодавства в частині визначення поняття “дискримінація” ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, а також криміналізацію злочинів ненависті за цими ознаками.

“Відтак потребує прискорення виконання пункту 3 розділу 105 плану дій, яким передбачено розроблення та подання на розгляд Кабінету Міністрів України законопроєкту про внесення змін до чинного законодавства України з метою забезпечення покарання за злочини, вчинені з мотивів нетерпимості, за такими ознаками, як раса, колір шкіри, релігійні переконання, сексуальна орієнтація, транссексуальність, інвалідність, мова (зміни до пункту 3 статті 67 покарання, частини другої статей 115, 121, 122, 126, 127, 129, статті 293 КК України)”, – зауважують у доповіді.

У документі, крім того, додають, що “необхідно звернути увагу на факт існування в країні радикально налаштованих організацій, які відкрито заявляють про свою позицію нетерпимості до людей з відмінною сексуальною орієнтацією, а також до будь-яких змін ґендерної приналежності”.

Уповноважена також акцентує на тому, “що представники ЛГБТІ-спільноти не лише позбавлені рівних прав у частині цивільного, сімейного законодавства, а й часто зазнають утисків їх конституційних прав, зокрема права на свободу поглядів та особисту недоторканність, права на свободу від нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження”.

Тож серед іншого Денісова рекомендує Кабінету Міністрів розробити та подати на розгляд Верховної Ради закон про цивільне партнерство, доступне для одностатевих та різностатевих пар.

Національній поліції в доповіді радять кваліфікувати порушення рівноправності громадян за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності згідно зі статтею 161 КК, органам державної влади та місцевого самоврядування – посилити інформаційно-просвітницьку роботу, спрямовану на підвищення правової обізнаності громадян у сфері запобігання та протидії дискримінації, а органам місцевого самоврядування – утримуватися від дій і рішень, які можуть містити ознаки дискримінації.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"