НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Демонстрація сили. У Полтаві Нацкорпус примусив поліцію вибачитися за затримання своїх активістів

17.03.2019

У суботу, 16 березня, представники Нацкорпусу, маючи питання до правоохоронців, які удень на Театральній площі затримали їх активістів, вийшли на мітинг.

Нацкорпусівці зібралися у Корпусному парку біля пам’ятника. На сторінці в Facebook початок акції оголошували на 19:30, проте розпочалася вона близько 21:30. До Полтави з’їхалися на підмогу представники із східних областей країни, зокрема, з Харкова, Сум, Дніпра, Запоріжжя. Тому й виникла затримка, адже потрібен був час, аби вони дісталися міста.

Про мету такого мітингу близько 18:00 очільник обласного осередку Анатолій Шиян прокоментував на сторінці Нацкорпусу Полтавщини у Facebook:

«Ми вийшли на акцію на Театральну площу, аби отримати відповіді. Ми просто стояли перед сценою, нікого не провокуючи. Залишалося 10 хвилин до початку виступу Петра Порошенка, вилетіли “космонавти”, усіх поклали, деяких хлопців затримали, є побої в них. Зараз усіх відпустили. Але ми хочемо тепер зрозуміти, за що били та які закони ми порушили».

До Полтави представники Національного корпусу їхали автобусами.  Було помічено 7 великих бусів.

Представники Національного корпусу та Національних дружин вишикувалися у шеренги і вирушити по відповіді до ГУ НП в Полтавській області, вигукуючи гасла – «Україна понад усе», «Разом і до кінця», «Один за всіх і всі за одного», «Жовто-блакитні наші прапори», «Слава Україні! Героям слава!».

Близько 22.00. усі нацкорпусівці зібралися під управлінням ГУНП Полтавщини. Один із представників Нацкорпусу закликав усіх інших не використовувати піротехніку та проголосив вимоги:

1.Які саме закони ми порушили, коли хотіли запитати у Порошенка, коли будуть «обрубані руки» та затримані корупціонери в «оборонці»?

2.Правоохоронці повинні розпочати службове розслідування проти тих поліцейських, які напали на хлопців.

До присутніх вийшов Денис Захарченко, заступник головного поліціянта області. Він повідомив, що вже розпочато службове розслідування щодо правоохоронців, які напали на активістів.

Очільник обласного осередку Нацкорпусу Анатолій Шиян продемонстрував Захарченку відео з моменту затримання активістів удень та вимагає, аби перед постраждалими вибачилися. Із наповпу звучали фрази «Невже ви думаєте, що це всі?» і тому подібні.

«Коли мені, як керівнику Нацкорпусу, зранку телефонували й запитували. чи будуть протести, я сказав “ні”. Тож чому? Що ми порушили? Хто вибачиться перед хлопцями?», – сказав Шиян.

Тож представники поліції, присутні під управлінням, вибачилися перед націоналістами.

«Я начальник карного розшуку Полтавської області. Ми вибачаємося за дії наших працівників, якщо вони порушили законта перевищил свої посадові обов’язки. Ми проведемо службове розслідування. Вийшла ситуація, у якій і нам самим треба розібратися. Потрібно кілька днів, аби перевірити все і з’ясувати ситуацію». 

Представники Нацкорпусу та Нацдружин викрикували, що контролюватимуть розслідування також. Наостанок обклеїли двері управління і, вигукуючи «Україна понад усе», «Разом і до кінця», «Один за всіх і всі за одного», мітинг завершився.

Анатолій Шиян накінець подякував усім, хто зміг знайти час і приїхати до Полтави підтримати своїх.

Нагадаємо, сутичка сталася на Театральній площі у суботу близько 14:00 під час візиту до Полтави Президента України Петра Порошенка. Націоналісти, під час промови глави держави, вигукували «Де обрубані руки?» та проводили акцію «Свинарчуків за грати». У рамках акції група молодих людей закидала правоохоронців м’якими іграшками поросят та намагалася спровокувати конфлікт із працівниками поліції. Як раніше повідомляв речник ГУНП в Полтавській області Юрій Сулаєв, повідомив, що активістів затримали. Також унаслідок провокації постраждала одна цивільна людина. Згодом Сулаєв проінформував, що усіх затриманих відпустили.

Аналогічну акцію «Свинарчуків за грати» сьогодні провели і в Києві. Зібравшись на Майдані Незалежності, учасники акції масштабним маршем пройшлись урядовим кварталом до Адміністрації Президента.

Нагадаємо, минулої п’ятниці, 8 березня, представники Нацкорпусу влаштували в центрі Києва акцію «День гніву» та прийшли на вул. Банкову під Адміністрацію президента з вимогою покарати причетних до розкрадань в «Укроборонпромі», повідомляє «Українська правда». Під час акції сталися сутички, після яких у поліції заявили про трьох потерпілих правоохоронців. Представники Нацкорпусу вирушили до Черкас, де в суботу перебував Петро Порошенко і намагалися прорватися до нього під час його виступу зі сцени.

Кореспондент Віталій Крицький

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"