НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

ДБР завершило розслідування у ще одній справі щодо колишнього Голови Конституційного Суду України

02.10.2021

Слідчі ДБР завершили досудове розслідування стосовно колишнього Голови та головного бухгалтера Конституційного Суду України щодо організації несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи «Клієнт Казначейства – Казначейство».

Указом Президента України від 29 грудня 2020 року Голову КСУ відсторонено від посади. Ознайомившись із цим рішенням, підозрюваний вирішив самовільно присвоїти владні повноваження та продовжити керувати Конституційним Судом України.

Для цього колишній Голова Суду дав керівнику Бухгалтерської служби КСУ – головному бухгалтеру незаконну вказівку щодо використання його особистого ключа з кваліфікованим електронним підписом для несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи «Клієнт Казначейства – Казначейство» з метою підписання бухгалтерських документів в електронній формі від його імені, також він передав їй захищений носій із власним електронним підписом.

На виконання зазначеної вказівки головний бухгалтер КСУ у період з 29 грудня 2020 року до 09 лютого 2021 року здійснила 207 несанкціонованих втручань у роботу автоматизованої системи та підписала із використанням електронного цифрового підпису відстороненого на той час від посади Голови КСУ бухгалтерські документи. Крім іншого, для створення враження у співробітників Суду щодо продовження виконання ним обов’язків Голови КСУ незаконно були підписані електронні платіжні доручення на виплату винагороди судді, заробітної плати співробітникам Секретаріату КСУ разом із преміями, грошовими та матеріальними допомогами, надбавками за інтенсивність праці та іншими виплатами.

Дії колишнього Голови та головного бухгалтера КСУ кваліфікуються за ст. 27 (підбурення та пособництво), ч. 2 ст. 361  (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи за попередньою змовою групою осіб, що призвело до підробки інформації) КК України.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі строком до 6 років.

На сьогодні Державна казначейська служба України заблокувала кваліфікований електронний підпис колишнього Голови КСУ на підставі листа Державного бюро розслідувань.

Наразі відбувається стадія ознайомлення підозрюваних з матеріалами справи, після чого вона буде передана до суду.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює Офіс Генерального прокурора, оперативний супровід – ДБР.

Нагадаємо, 25 травня 2021 року до Подільського районного суду м. Києва слідчими ДБР направлено обвинувальний акт стосовно колишнього Голови КСУ за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України. Судовий розгляд триває.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"