НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

ДБР вимагає створення слідчих та оперативних підрозділів у кожному обласному центрі

18.09.2020

У кожному обласному центрі мають з’явитися підрозділи ДБР. Про це наголосив в.о. Директора ДБР Олександр Соколов під час парламентських слухань 17 вересня 2020 року, організованих Комітетом ВРУ з питань правоохоронної діяльності на тему «Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина».

«Як показала практика, для ефективного виконання покладених на Бюро завдань, необхідно функціонування слідчих та оперативних підрозділів ДБР у кожному обласному центрі. Це дасть змогу швидко реагувати на вчинені злочини та не втрачати час, який так важливий для слідства», – зазначив Олександр Соколов.

Перший заступник Директора ДБР Олександр Бабіков також звернув увагу присутніх на необхідності внесення змін до профільного закону, який би розширив можливості щодо утворення підрозділів досудового розслідування у всіх обласних центрах України.

«Ми не можемо навіть у великих містах розмістити декількох слідчих, які б забезпечили виконання функцій і завдань ДБР, оскільки це пов’язано з розташуванням органу досудового розслідування. Тому ми і пропонували Верховній Раді розглянути питання про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань», де передбачити розгалужену систему органів Бюро, що надало б нам можливість розташувати слідчі підрозділи, в першу чергу в обласних центрах, а при можливості – в найбільших містах», – додав Олександр Бабіков.

Олександр Соколов також повідомив, що наразі укомплектованість центрального апарату бюро становить близько 70%, територіальних управлінь на рівні 63-65%. Всього ж до кінця року планується вийти на 85-90% укомплектованості штату.

«За останні півроку ДБР проведено масштабні конкурси на вакантні посади заступників Директора ДБР, слідчих та оперативних працівників. Таким чином із 1 600 працівників Бюро передбачених законом, наразі працюють 1 086, тобто фактично дві третини штату вже укомплектовані», – зауважив Олександр Соколов.

Серед пріоритетних завдань на найближче майбутнє керівництво Бюро визначило: завершення формування Ради громадського контролю при ДБР, доукомплектування слідчих та оперативних підрозділів у центральному апараті та територіальних управліннях, реорганізацію територіальних управлінь та створення підрозділів у кожному обласному центрі, ухвалення Парламентом необхідних змін до законодавства для підвищення ефективності діяльності Бюро, створення централізованого освітнього-наукового органу та експертної установи, а також розвиток співпраці з урядовими та неурядовими організаціями України та іноземних держав з питань наукової, практичної та методичної діяльності.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"