НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

ДБР відмовилося відкрити справу щодо розголошення Луценком даних у справі Гандзюк

10.01.2019

Державне бюро розслідувань неправомірно відмовилося реєструвати кримінальне провадження щодо розголошення Генпрокурором Юрієм Луценком відомостей досудового розслідування у справі Катерини Гандзюк.

Про це у Facebook повідомив юрист Масі Найєм.

За його даними, заяву розглядав слідчий ДБР Віталій Шаманін, який до новоствореного відомства прийшов з посади слідчого київської прокуратури.

Зазначається, що слідчий ДБР аргументує відмову внести відомості в Єдиного реєстру досудових розслідувань тим, що розголошення даних досудового слідства чи дізнання утворює склад злочину, якщо його вчинено без дозволу прокурора, слідчого або особи, і якщо було попередження про нерозголошення даних.

При цьому юрист наголосив, що слідчий посилається на ч.1 ст 387 ККУ, а заява про правопорушення була подана відповідно до другої частини цієї статті.

Також Найєм зазначив, до представник Держбюро посилається на те, що у заяві нібито не викладені обставини ненадання слідчим або прокурором письмового дозволу на розголошення Генпрокурором відомостей досудового розслідування у кримінальному провадженні.

“По-перше, знову ж таки, ч. 2 ст. 387 не передбачає кваліфікуючу ознаку у вигляді дозволу слідчого або прокурора на розголошення”, – заявив юрист.

“По-друге, згідно з ч. 4 статті 214 КПК слідчий зобов’язаний у разі надходження заяви про кримінальне правопорушення прийняти та зареєструвати її. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви не допускається”, – додав він.

Найєм пояснив, що в разі надходження заяви про кримінальне правопорушення в обов’язковому порядку відкривається кримінальне провадження і лише тоді, за умови відсутності події, складу кримінального правопорушення чи достатніх доказів винуватості особи таке провадження може бути закрите.

“Відтак, я подав скаргу до Печерського суду на бездіяльність ДБР. Суддею у справі визначено Батрин Олесю Василівну”, – додав юрист.

Нагадуємо:

Юрист Масі Найєм подав заяву до Державного бюро розслідувань про кримінальне правопорушення через розголошення інформації розслідування у справі вбивства Катерини Гандзюк.

Адвокат родини Гандзюк Євгенія Закревська заявила, що генеральний прокурор Юрій Луценко шкодить слідству у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк, розкриваючи деталі розслідування.

31 липня у Херсоні біля під’їзду чоловік вилив на Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками.

4 листопада Катерина Гандзюк померла у лікарні після багатьох операцій.

Верховна Рада створила комісію для розслідування нападів на Гандзюк та інших активістів.

За даними активістів, напад на Гандзюк замовила не одна людина.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"