НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

РУБРИКАТОР

ДБР продовжує притягати до відповідальності зрадників – справи щодо чергових перебіжчиків вже у суді

05.01.2024

Працівники ДБР продовжують системну роботу для викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами.

За матеріалами Бюро за останній тиждень скеровано до суду обвинувальні акти щодо шести перебіжчиків, ще чотирьом особам повідомлено про підозру.

Завершено розслідування щодо трьох колишніх правоохоронців з Харківської області, які після окупації міста пішли працювати на ворога в незаконно створені структури.

Зрадник з Ізюма обійняв посаду «дільничного інспектора поліції», а згодом й «начальника відділу дільничних інспекторів поліції» в незаконно створеному окупантами «Ізюмському районному управлінні поліції Харківської області». Разом з окупантами він патрулював місто та проводив обшуки.

Зокрема, 24 березня 2022 року він разом з представниками збройних формувань рф та незаконного збройного формування «лнр» здійснив обшук у приватному будинку одного з колишніх колег та забрав службовий автомобіль й особисті речі правоохоронця, який виконав наказ та виїхав на підконтрольну територію.

Інший зрадник у місті Балаклія обійняв посаду «поліцейського патрульно-постової служби» окупантів та також здійснював патрулювання міста.

Інспекторка Куп’янського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» на Харківщині у 2022 році добровільно перейшла на бік ворога та співпрацювала з представниками збройних формувань рф, обійнявши посаду у відділі кадрів незаконно створеного агресором правоохоронного органу в Куп’янську. Зрадниця виконувала незаконні вказівки загарбників, зокрема, проводила прийом та оформлення документів від кандидатів для добору на службу у незаконному правоохоронному органі. Вона займалася підготовкою особових справ та списків особового складу, проведенням занять з вивчення законодавства рф тощо.Колишні троє правоохоронців обвинувачуються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України)


Слідчі ДБР також завершили спеціальне досудове розслідування щодо колишнього правоохоронця, який втік зі служби та пішов працювати на загарбників у тимчасово окупованому Старобільському районі Луганської області.

Фігурант влаштувався до так званої «народної міліції лнр». Колишній правоохоронець поширює ідеї «руського міра» та створює ілюзію функціонування правоохоронного органу.Він обвинувачується у дезертирстві та державній зраді (ч. 4 ст. 408, ч. 2 ст. 111 КК України).


Також завершено досудове розслідування щодо колишнього інспектора з особистої безпеки в Луганській області, який зрадив присягу та почав службу в «правоохоронних» органах рф.

За результатами проведеного розслідування встановлено, що чоловік перейшов на бік тимчасової окупаційної влади орієнтовно у квітні 2022 року. Саме в цей час він перестав виходити на зв’язок із колегами та керівництвом, а згодом був помічений в одному із пропагандистських сюжетів. Наразі він обіймає посаду в «новоайдарському районному відділенні міністерства внутрішніх справ лнр». До цього він близько 3 років працював в правоохоронних органах України.

Після окупації експравоохоронець систематично агітував місцевих мешканців виступати на боці злочинної влади. Називав вторгнення рф в Україну «звільненням», а також виконував низку злочинних наказів керівництва. Наразі він продовжує прислужувати агресорам.Чоловік обвинувачується у переході на бік ворога в період збройного конфлікту, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).


Завершено й розслідування щодо колишньої правоохоронниці з міста Хрустальний (колишній Красний Луч) Луганської області.

Експрацівниця правоохоронного органу перейшла на бік ворога ще у 2014 році. Вона вступила до незаконного збройного формування терористичної організації т. зв. «лнр», де проходила службу на різних посадах.

Зокрема допомагала представникам окупаційної влади проводити обшуки та фільтраційні заходи, допитувала родичів військовослужбовців ЗСУ, щоб дізнатися місця розташування українських підрозділів.Тож її обвинувачують у державній зраді, участі в збройних формуваннях та терористичній організації (ч. 1 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України).

Обвинувальні акти щодо цих шістьох зрадників скеровані до суду.


Повідомлено про підозру у державній зраді й трьом колишнім працівникам Мелітопольського районного управління поліції, які працюють на окупантів у селищі Приазовське Запорізької області.

На початку широкомасштабного вторгнення, коли ворог захопив населений пункт, троє працівників місцевого відділку поліції вирішили залишитися у селищі та почали співпрацювати з окупаційною владою.

Вони не виконали наказ про передислокацію та за власним бажанням влаштувалися на «службу» у незаконно створений правоохоронний орган агресорів. Чоловіки виконували вказівки та розпорядження окупаційної влади, патрулювали селище та виходили на чергування, допомагаючи ворогу встановлювати контроль над мирним населенням.Усім трьом колишнім правоохоронцям повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Всім зрадникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 років до довічного ув’язнення.

Процесуальне керівництво здійснюють Харківська, Запорізька, Рівненська, Івано-Франківська обласні прокуратури та Луганська спеціалізована прокуратура у сфері оборони.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"