НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Чим завершуються дисциплінарні провадження щодо прокурорів — узагальнення ВРП

20.09.2023

За 5 років Вища рада правосуддя скасувала лише 25 рішень КДКП із 135, що надійшли на розгляд з урахуванням повторних скарг. У половині випадків рішення залишені без змін.

Такі дані містить узагальнення практики розгляду ВРП упродовж 2017—2021 років скарг на рішення у дисциплінарних провадженнях стосовно прокурорів, яке підготував секретаріат ВРП.

Загалом Радою розглянуто 130 скарг на рішення у дисциплінарних провадженнях стосовно прокурорів, а також 5 скарг, що надійшли до ВРП на новий розгляд.

В узагальненні наведені статистичні дані за різними критеріями, виявлені певні закономірності, що проілюстровано діаграмами.

Так, найбільше рішень ВРП ухвалила стосовно дисциплінарних проваджень щодо прокурорів м.Києва — 33, з яких 17 стосуються представників Генеральної прокуратури/ Офісу Генерального прокурора, 1 — прокурорів як ГПУ, так і Прокуратури міста Києва.

Також розглянуто практику ВРП і детально проаналізовані рішення про залишення без змін рішень стосовно прокурорів (62), про залишення без розгляду скарг на такі рішення (38) та про їх скасування (25).

За результатами розгляду скарг Радою прийняті остаточні рішення, відповідно до яких прокурорів притягнуто до дисциплінарної відповідальності з таких підстав, визначених ч.1 ст.43 закону «Про прокуратуру»:

за проступки, передбачені:

пунктом 1 (невиконання чи неналежне виконання службових обов’язків) — 13 рішень;

пунктом 6 (систематичне (два і більше разів протягом одного року) або одноразове грубе порушення правил прокурорської етики) — 4 ;

пунктом 7 (порушення правил внутрішнього службового розпорядку) — 1.

за проступки, передбачені:

пунктами 1, 6 — 1 рішення;

пунктами 1, 6, 7 — 1;

пунктами 5 (вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури) та 6 — 6;

пунктами 6, 8 (втручання чи будь-який інший вплив прокурора у випадках чи порядку, не передбачених законодавством, у службову діяльність іншого прокурора, службових, посадових осіб чи суддів, у тому числі шляхом публічних висловлювань стосовно їх рішень, дій чи бездіяльності, за відсутності при цьому ознак адміністративного чи кримінального правопорушення) — 1.

За видами дисциплінарного стягнення вказані рішення поділяються таким чином:

10 рішень — оголошено догану;

7 рішень — заборона на строк до одного року на переведення до органу прокуратури вищого рівня чи

на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому прокурор обіймає посаду (у 4 рішеннях така заборона встановлена на 1 рік, у двох — на 3 місяці, в одному – на 6 місяців);

11 рішень — звільнення з посади в органах прокуратури.

Приділена увага окремим аспектам розгляду скарг, зокрема щодо з’ясування наявності повноважень розглядати скарги слідчих прокуратури; прийнятності скарг; одночасного оскарження рішень у дисциплінарних провадження до ВРП та суду.

Узагальнення також містить огляд судових рішень за результатами оскарження рішень ВРП.Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"