НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

РУБРИКАТОР

Чоловіку, який вдарив поліцейського, пом”якшили покарання за те, що донатив на потреби ЗСУ

17.10.2023

Рівненський апеляційний суд при прийнятті рішення, окрім інших обставин кримінального провадження, врахував добровільно внесений обвинуваченим на рахунок ЗСУ благодійний внесок у розмірі 30 000 гривень. Погодившись із рішенням місцевого суду про визнання вини 38-річного мешканця Сарненського району в умисному заподіянні працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень, суд апеляційної інстанції застосував ст. 75 Кримінального кодексу України (далі — КК України) та звільнив обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком один рік.Конфлікт між обвинуваченим та працівником поліції відбувся у лютому 2020 року. Під час вечірньої бесіди за місцем проживання обвинувачений вдарив представника правоохоронного органу, який був при виконанні службових обов’язків, долонею в обличчя, в результаті чого той отримав легкі тілесні ушкодження.

10 травня 2023 року місцевий суд проголосив вирок у цьому кримінальному провадженні, визнавши П. винним та засудивши за ч. 2 ст. 345 КК України на 2 роки обмеження волі.

Обвинувачений, який перебував до набрання вироком законної сили під домашнім арештом у нічний час доби, оскаржив вирок до Рівненського апеляційного суду. В апеляційній скарзі просив вирок змінити в частині призначеного покарання і застосувати ст. 75 КК України, звільнивши від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком один рік.

Частково проти задоволення апеляційної скарги виступила прокурор, наполягаючи на зміні вироку в частині призначеного покарання, зменшивши його до мінімального — 1 року обмеження волі.

Апеляційний суд також врахував, що обвинувачений не притягувався ні до адміністративної, ні до кримінальної відповідальності та в добровільному порядку відшкодував потерпілому матеріальну і моральну шкоду, визнав вину, розкаявся і вибачився перед працівником поліції. Крім того, 38-річний П. позитивно характеризується за місцем проживання,  опікується хворою матір’ю-пенсіонеркою та займається суспільно-корисною працею.

Переглядаючи рішення суду першої інстанції, колегія суддів не змогла погодитись із висновком щодо відсутності підстав, передбачених законодавцем, для звільнення обвинуваченого від відбування призначеного з випробуванням, тому прийняла рішення на користь апелянта.

Окрім зазначеного вище, апеляційний суд врахував ступінь тяжкості вчиненого П. злочину, який відноситься до категорії нетяжких, а також відсутність обставин, які обтяжують покарання.

Більше того, обвинувачений, розуміючи нагальні потреби Збройних Сил України у необхідній техніці та амуніції для боротьби зі збройною агресією російської федерації, добровільно вніс на рахунок ЗСУ благодійний внесок у розмірі 30 000 гривень.

Зважаючи на всі ці обставини, Рівненський апеляційний суд на підставі ст. 75 КК України звільнив П. від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком один рік.

Також суд зобов’язав обвинуваченого виконувати низку процесуальних обов’язків, серед яких — періодична реєстрація в уповноваженому органі з питань пробації та надання контролюючому органу інформації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"